2016. május 17. 09:51 - Danube Institute

Újra erőre kaphat az észak-ír szeparatizmus

ira.jpg

Az Egyesült Királyság legtöbb régiójában feljebb emelték a terrorfenyegetettség szintjét az Észak-Írországgal kapcsolatos szeparatista tevékenység miatt. Anglia, Skócia vagy Wales területét támadhatják meg a terroristák.

Theresa May, Nagy-Britannia belügyminisztere úgy nyilatkozott: a riasztási szint növelése tökéletesen tükrözi a veszély mértékét, amit a szeparatista csoportok tevékenysége jelent a lakosságra. A megnevezett szerveződések között vannak például az IRA (Irish Republican Army) szélsőségesei, de más, kisebb szakadár csoportok is aktivizálódtak. Korábban számos merényletet követtek el a protestáns-katolikus oldal megbékélését ellenző csapatok, elsősorban a hivatalos szervek és a hatóságok dolgozói ellen.

A jelenlegi riasztási szint hármas erősségű, amely azt jelenti, erősen lehetséges egy terrorista támadás. Nagy-Britannia a terrorfenyegetettség szintjét egy ötszintű skálán méri, amely most jelenleg kettővel a legmagasabb, vagyis a kritikus szint alatt van. Észak-Írországban ez a szint továbbra is kettes erősségű, vagyis egy akció előfordulása nagyon valószínű.

A szeparatisták tevékenysége miatti veszély növekedése potenciális célponttá teszi Nagy-Britanniát az MI5, a brit biztonsági és kémelhárítási ügynöksége szerint. Az ügynökség úgy véli, a terroristák kapacitása és képességei jelentősen megnövekedtek az utóbbi időkben. Korábban is eltökélt szándékuk volt arra, hogy merényleteket hajtsanak végre Észak-Írország határain kívül, azonban nem volt hozzá elegendő kapacitásuk. Most a helyzet megváltozott, a rendőrség már az év során ki is adott egy figyelmeztetést arról, hogy a szeparatisták aktivitása és képességei növekedtek az elmúlt 18 hónapban. Erre utalnak a nemrégiben elkövetett merényletek – például Adrian Ismay börtönőr ellen, akinek meggyilkolására egy autó alá helyezett pokolgépet használtak – és a húsvétkor elhangzott nyilatkozat is. Az ünnepek alatt az Igazi IRA (The Real Irish Republican Army), amely az utóbbi gyilkosságért is felelős, figyelmeztetést adott ki, hogy tagjai „eltökéltek, hogy megindítsák a háborút az ősrégi nemzeti ellenséggel szemben”.

Nem csak ez az egy szervezet tevékenykedik a háttérben: más republikánus csoportok, például egy szakadár CIRA (Continuity Irish Republican Army) frakció, az Óglaigh na hÉireann, emberei is aktivizálódtak és támadják a biztonsági szolgálatokat. Andrew Parker, az MI5 főigazgatója azt mondta, a fenyegetés ilyen csoportok esetén négyszer nagyobb, mint azt a számok mutatják; hiszen a tagok nem csak új módszereket alkalmaznak, de visszatérhetnek a régi IRA-technikákkal is. A hírek szerint egy tonna újonnan beszerzett Stemtex (nagy erejű plasztikbomba régóta elterjedt fajtája) áll rendelkezésükre, amelyet már az IRA is széles körben alkalmazott a ’80-as években. Emellett természetesen megmaradtak a házi készítésű fegyverek: különböző robbanóeszközök, azaz pokolgépek (IED – Improvised Explosive Device), aknavetők, autóbombák, illetve a „close quarter”, azaz kis távolságra használható lőfegyverek is. Azonban az utóbbi időkben a hatóságok tartanak attól, hogy a szélsőségesek lehetőségei kibővültek, és könnyedén beszerezhettek kifinomultabb fegyvereket, akár nagy kaliberű kézifegyvereket is.

May belügyminiszter a szint megnövelése kapcsán azt mondta: „innentől kezdve még szorosabban együttműködünk a rendőrséggel és más érintett hatósággal, hogy alkalmazhassuk a megfelelő biztonsági intézkedéseket”. Egy külön nyilatkozatban pedig megjegyezte, hogy a disszidens republikánusok kevés támogatással rendelkeznek, a lakosság túlnyomó többsége „békét akar”, mind Észak-Írországban, mind pedig az Ír Köztársaságban, amelyet az 1998-as belfasti megállapodás rögzített. Ezek az emberek alakítják át az ír társadalmat, és nem szabad, hogy a mostani történések „befolyásolják a mindennapi élet menetét”.

Arlene Foster, Észak-Írország első minisztere is mély megdöbbenését fejezte ki az események kapcsán és elmondta, még keményebb munkához fognak mind a Stormontban, mind pedig a félkatonai stratégia kapcsán, beleértve a szomszédos államokkal való együttműködést is, hogy egyszer s mindenkorra felszámolhassák a fenyegetést.

Annak ellenére, hogy az észak-írországi terrorista csoportok aktivitása nőtt Nagy-Britanniában, a riasztási szint mégis alacsonyabb más irányból érkező terrorfenyegetettségekhez képest. Az iszlamista fanatikusok immár Nagy-Britannia számtalan szegletében megtalálhatóak.

Mészár Kata 

komment
süti beállítások módosítása