2024. április 22. 07:00 - Danube Institute

Bárki felülvizsgálat nélkül válthat nemet ezentúl Németországban

Önrendelkezési joggal könnyíti tovább a transzneműek nem- és névváltását Németország. Az intézkedés értelmében többé nincs szükség orvos és pszichológus szakvéleményére a módosítások kérvényezését megelőzően. Németország lépését a transznemű közösség több tagja éljenezte, mások szerint azonban komoly problémát jelenthet az ilyen fokú szabadelvűség.

shutterstock_759006724.jpg

A napokban fogadta el a német Bundestag azt a törvényjavaslatot, melynek értelmében a magukat transzneműnek valló személyek számára csupán akarat és idő kell majd nemük és nevük hivatalos megváltoztatásához.

Az érintettek novembertől egy egyszerű kérvény benyújtásával jelezhetik a hatóságok felé, hogy nemük, illetve nevük megváltozott, a formanyomtatványon a férfi, a nő, illetve a diverz opciók közül választhatnak majd, ám úgy is nyilatkozhatnak, hogy semmilyen nemet nem kívánnak feltüntetni hivatalos iratokban.

A törvénymódosítás meglepő módon nemcsak a 18. életévüket betöltött felnőttekre, hanem a tizennégy évnél idősebb kiskorúak számára is megnyitja az utat az egyszerűsített nemváltás felé, egyetlen szülő beleegyezése is elegendő és az ő irataikban is szerepelhet szabadon választott nem és név.

Habár az LMBTQ+ közösség tagjai üdvözölték a törvénymódosítást, az új jogi körülmények számos új kihívást hozhatnak. Abból adódóan, hogy ebben a kérdésben orvosi és pszichológiai szakvélemény biztosítása nem szükséges, a kérvényeket benyújtó személyek szabadsága minden korábbinál nagyobb, a nem- és névváltoztatási folyamat rekord sebességgel mehet végbe. Ezzel együtt azonban az esetleges hibák és nem alaposan megfontolt döntések száma is hirtelen növekedhet meg, ez pedig elsősorban a folyamatot felülvizsgáló hatóság munkájára vet rossz fényt, jogi eljárásokhoz, általános elégedetlenséghez vezethet. Mindemellett,

aggasztó, hogy az orvosi- és pszichológiai szakvélemény értékét ebben a kérdésben úgy tűnik, nem tartják relevánsnak,

hiszen a nemváltás folyamata mindenképpen végleges, és nagy mértékben befolyásolja az egyének későbbi életét, így megfelelő felülvizsgálat nélkül rendkívüli rizikóval jár végrehajtása.

Az önrendelkezési törvénynek nyilvánvaló áldozatai egyértelműen maguk az igényt benyújtó egyének lehetnek, hiszen számos esetben bebizonyosodott már, hogy a nem- és névváltoztatást korábban igénylő személyek később megbánták döntésüket, többen pert is indítottak az eljárást engedélyező hatóságok ellen. Ez intő jelként szolgálhat a német törvény módosításánál is. Ugyanakkor nehéz gátat szabni az egyre inkább terjedő trendeknek, még ha hosszú távon valószínű is, hogy mind az LMBTQ+ közösség, mind pedig az eljáró hatóságok számára egyre nagyobb gondot jelenthet a szakvélemények hiánya.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása