2024. március 13. 07:00 - Danube Institute

Kisebbségi kormány alakulhat Portugáliában?

A jobboldali Szociáldemokrata Párt vezette Demokratikus koalíció győzelmével értek véget Portugáliában a parlamenti választások vasárnap. A külföldi szavazatok számlálása még zajlik, a sikeres kormányalakítás útjában azonban egyre sokasodnak az akadályok.

shutterstock_2232476493.jpg

Nehéz feladat várja Luís Montenegrót, a portugál Szociáldemokrata Párt és a Demokratikus Koalíció vezetőjét: a sikeres kormányalakítás a 2024-es parlamenti választások eredményeit tekintve szinte lehetetlen vállalkozásnak látszik. A legnagyobb fejtörést a tőle jobbra álló Chega felemelkedése okozza.

A szavazatok kilencvenkilenc százalékos feldolgozottsága mellett egyértelművé vált, hogy a portugál Demokratikus Koalíció nyerte az előrehozott parlamenti választásokat. A jobbközép pártszövetség a választópolgárok 29,5% -ának bizalmát nyerte el, ezzel is igazolva a választási előrejelzések eredményeit. Alig kevesebb, mint egy százalékkal maradt el kihívójától a korábban kormányzó Szocialista Párt, amelynek - 28,7% -os támogatottság mellett - 79 képviselője foglalhat majd helyet a parlamentben. A 2024-es választások legsikeresebb pártja azonban az Elég! (Chega!) párt, hiszen a korábban csupán 7,3% -ot képviselő politikai erő jelenlenleg 18,1% -os támogatottságnak örülhet. A részvételi arány minden eddiginél magasabb, 66% volt.

Az eredmények tükrében a stabil instabilitás maradhat a portugál politika egyetlen biztos jellemzője a következő évekre, ahogyan erről erről korábbi írásunkban is beszámoltunk.

Több megfigyelő szerint a kisebbségi kormányzás marad Portugália egyetlen lehetősége a jelenleg formálódó belpolitikai káosz megoldására, habár végleges megoldást ez sem jelent,

tekintve, hogy ebben az esetben is szükség van a parlamenti pártok között kompromisszumokra. Jelenleg kicsi az esély arra, hogy bármilyen megállapodás születik a három legerősebb párt között, egy esetleges koalíció pedig kizárt, ezt a Szociáldemokrata Párt is megerősítette. A Demokratikus Koalícióban legnépesebb párt képviselői szerint semmiképp nem kívánnak együttműködni a Szocialista Párttal, a szélsőséges nézeteket valló Elég!-től pedig szintén elhatárolódnának.

A nemzetközi politikában azonban nem feltétlenül értékelték negatívan a portugál parlament harmadik legeredményesebb pártjának feltörekvését, annak ellenére sem, hogy valóban nincs hiány a politikai erő szélsőséges nézeteiből.

Ez a jórészt a konzervatív-jobboldali pártok megerősödésének köszönhető, ami Európa-szerte megfigyelhető folyamat. A júniusi Európai Parlamenti választásokra várva számos országban látható a jobboldali pártok felemelkedése, sokan az Európai Parlament pártcsaládjainak átrendeződését, egy “jobboldali fordulatot” remélnek a kirajzolódó politikai trendektől. A külföldi jobboldali pártoktól érkező támogatásból a Chega profitálhat, hosszú távon azonban kérdéses, hogy a támogatásukat kifejező külföldi pártok képesek és hajlandóak lesznek-e együttműködni a kérdéses nézeteket képviselő párttal az EP-ben.

Portugáliában, a politikai instabilitással küszködő országokra jellemző módon, várható a radikális jobboldal további megerősödése,

ezzel együtt pedig az országon belül kialakuló politikai ellentétek és kritikus hangok felerősödése is. Az Európai Parlamenti választások alkalmával ez a tendencia minden valószínűség szerint megmutatkozhat, ám az országban jelenlévő más pártok reakciója is várható. Amennyiben Portugáliában a 2024-es választásokat követően nem sikerül majd kompromisszumot kötni, a kormányalakítás pedig elmarad ismételten előrehozott választások meghirdetésére lesz szükség. Ez esetben elképzelhető egy, a Szocialista és Szociáldemokrata Párt között létrehozott koalíció, hiszen a szélsőjobboldal felemelkedésének megállítását ezzel a lépéssel egyértelműen el lehetne érni.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása