2024. február 28. 16:00 - Danube Institute

Közösen léptek fel a Visegrádi Négyek gazdái

özösen tüntettek a cseh határ mentén a Visegrádi Négyek mezőgazdasági termelői. A demonstráció célja az volt, hogy azonnali megoldást követeljenek az Európai Bizottságtól az elmúlt hónapokban és években felgyülemlett problémákra, köztük az ukrán gabona import kérdésére, valamint az európai gazdákkal szembeni egyre szigorúbb brüsszeli elvárásokra.

shutterstock_2428705801.jpg

A Visegrádi Négyek még február elején, lengyelországi találkozójukon döntöttek úgy, hogy közös lépéseket tesznek az Európai Bizottsággal szemben. A cseh, magyar és szlovák gazdák képviselői a csehországi Hodonínban találkoztak, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek. A szlovák-cseh határon lévő Hodonin-Holic átkelőt a felsorakoztatott több száz traktor segítségével először megbénították, majd egy órán át blokkolták.

A szlovák-cseh határon tartott közös demonstráción részt vett és felszólalt a visegrádi országok több képviselő-testületi vezetője is. Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke a gazdák követeléseit részletezve elmondta, hogy

az EU az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek szabad importjának kiterjesztését tervezi. Hangsúlyozta, hogy ez azért nagy probléma, mert az ukrán agrárimportból származó termékeket más feltételek és szabályok mellett állítják elő, mint az EU-ban.

A gazdák demonstrációjának célja az volt, hogy rámutasson: az Európai Bizottság jelenlegi agrárpolitikáját mielőbb át kell gondolni. A tiltakozó akció keretében a V4 országok termelői közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint vitathatatlan tény, hogy a mezőgazdaság elsődleges feladata az élelmezésbiztonság garantálása, a jó minőségű és biztonságos élelmiszerek előállítása. Ezért kulcsfontosságú az agrár-élelmiszeripar gazdasági életképességének megőrzése az Európai Unióban.

"Az a tény, hogy a gazdák ma az egész Európai Unióban tiltakoznak, egyértelműen bizonyítja, hogy az EU közös agrárpolitikájának újra definiálásával mindenképpen foglalkozni kell" - áll a gazdaszervezetek közös nyilatkozatában.

A közös tüntetés nem csak a gazdák szempontjából volt kiemelkedő. A megmozdulás a Visegrádi Együttműködés ,,felébresztésének” is egyik kulcslépése lehet. Az orosz-ukrán háború kérdésében jelentősen megosztott Visegrádi Négyek a háború kitörése óta háttérbe szorították az együttműködést, parkolópályára állították a közös fellépést. Annak ténye, hogy most közösen álltak ki, bizonyítja, hogy együtt igenis erősebbek, kooperációjuk elengedhetetlen nem csak Kelet-Közép Európa, hanem az egész Európai Unió számára.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása