2024. február 05. 16:00 - Danube Institute

Gazdatüntetések sorozata rázza meg Európát

Az új évben futótűzként terjednek a gazdatüntetések egész Európában, próbára téve a politikusokat. Traktoros felvonulások, tűzgyújtások és tojással való dobálózás jellemzi a tiltakozó termelőket.

shutterstock_2413590797.jpg

Az EU-szerte zajló gazdatüntetések az adósságok, az árnyomás, a szélsőséges időjárás és az olcsó import miatti közös sérelmeket tükrözik. A lengyelországi tiltakozó akcióktól Párizs többnapos „ostromáig” a feldühödött termelők az év eleje óta folyamatosan fellépnek a kormányokkal szemben és követelik a helyzetük javítását.

Az ukrajnai háború például sokat rontott a körülményeiken. A termények, a többi között a búza árának megugrása rövid életűnek bizonyult, Oroszország agressziója pedig felborította a kereskedelmi áramlásokat és a szolidaritási folyosók megnyitása után végül túlkínálatot okozott.

Sokan panaszkodnak a túlzottan szigorú uniós szabályozásra, a magas költségekre és a csökkenő jövedelmekre is.

A sérelmek azonban országonként is eltérőek. A lengyel gazdák voltak az elsők, akik már tavaly tavasszal az utcára vonultak és blokkolták a határátkelőket. A tüntetések azonban más államokra is átterjedtek: Németországban a dízel-támogatások csökkentése miatt vonultak az utcára, míg Franciaországban a szabadkereskedelmi megállapodások és a környezetvédelmi szabályozások - melyek csökkentették jövedelmüket – okoztak felháborodást.

11 uniós országban a mezőgazdasági termelői árak 2022 és 2023 között több mint 10 százalékkal csökkentek.

Csak Görögországban és Cipruson nőttek ennek megfelelően a termelők árbevételei, amihez hozzájárult az olívaolaj iránti kereslet megugrása.

A Politico elemzése bemutatja, hogy a gazdák haszonkulcsát nemcsak a terményeik árában, hanem a termelési költségekben bekövetkezett fellendülés, majd visszaesés is megingatta.


Az Eurostat mezőgazdasági termelői árindexe azt mutatja, hogy az olyan termékek, mint a gabona és a tej átlagára 2023-ban csökkent, míg az olívaolaj és a burgonya ára emelkedett.

A tüntetések közben kezdenek kicsúszni az állami felügyelet alól. Németországban például (francia példát követve) tehéntrágyát borítottak az autópályára.

Brüsszelben pedig a demonstrálók utakat torlaszoltak el és gumiabroncsokat égettek, miközben az Uniós vezetők csúcstalálkozóra gyűltek össze.

A mezőgazdasági ágazat mindig is gyanakvással fogadta az EU által hozott intézkedéseket, amelyek célja az 55 milliárd eurós közös agrárpolitika (KAP) átalakítása és fenntarthatóbbá tétele.

Ennek a pénznek több mint 70%-át a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetésekre fordítják egyfajta biztonsági hálóként. A múlt hét elején az EU ideiglenes intézkedéseket jelentett be, hogy megpróbálja csökkenteni az elmúlt hónapban egyre erősödő feszültséget.

A jövőbeli tárgyalások és reformok sikeressége kulcsfontosságú lesz annak érdekében, hogy megoldást találjanak a gazdák jelenlegi nehézségeire és biztosítsák az élelmiszerbiztonságot Európában a változó globális környezetben.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása