2023. december 20. 16:00 - Danube Institute

100. évesek a magyar-török diplomáciai kapcsolatok

Recep Tayyip Erdogan, török elnök Budapestre látogatott, hogy találkozzon Orbán Viktorral, Magyarország miniszterelnökével. Erdogannak ez volt a második látogatása Magyarországon az elmúlt négy hónapban, melynek célja kettős volt: a magyar-török kapcsolatok szorosabbá tétele és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele óta eltelt 100 év megünneplése. A megbeszélésén szóba került a magyar-török kapcsolatok továbbfejlesztése is.

erdogan-2155938_1280.jpg

A török elnök Budapestre érkezését követően első útja a Hősök terére vezetett, ahol katonai tiszteletadással fogadta őt Novák Katalin magyar köztársasági elnök, majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök szívélyes fogadtatásában részesült. A két vezető ajándékkal is készült egymásnak: Orbán Viktor egy magyar, nóniusz ménesi lovat ajándékozott Erdogannak, a török elnök pedig egy új, török gyártmányú elektromos autót adott Orbánnak.

Ezt követően megkezdődött a két vezető között országaik kapcsolatát és jövőbeni helyzetét érintő kérdések tárgyalása is.

Terítékre került az Izrael és a Hamasz közti konfliktus, melyben a két vezető álláspontja nagyjából annyira különbözik, amennyire csak lehetséges. Magyarország Izrael mellett kiállva vagy ellenezte vagy tartózkodott az ENSZ Közgyűlésének minden olyan határozatával kapcsolatban, amely az ellenségeskedések szüneteltetésére szólított fel, míg Törökország Izrael leghatározottabb bírálói közé tartozik. Erdogan és kormánya felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a múlt héten "Izraelnek nyújtott feltétel nélküli támogatását", és segítsen a harcok szüneteltetésében.

A megbeszélés napirendi pontjai között szerepelt a kétoldalú együttműködés elmélyítése és energetikai kérdések átbeszélése is, mivel Magyarország várhatóan 2024-ben kezdi meg a Törökországon keresztül történő gázimportot. A két vezető a bilaterális kereskedelmi forgalom mintegy 50%-os bővülését reméli.

Szeretnénk tovább erősíteni kapcsolatainkat olyan területeken, mint a védelem és az energia, ahol már most is gyümölcsöző az együttműködésünk" - mondta Erdogan.

A török vezető szerint az országaik együtt fognak dolgozni azon is, hogy a kétoldalú kereskedelem volumenét az évi nagyjából 4 milliárd dollárról (3,6 milliárd euró) 6 milliárd dollárra (5,5 milliárd euró) növeljék.

torokmagyar.png
Forrás: Oeconomus

Az egyetlen aktuális téma, melyre a két vezető nem tért ki, Svédország NATO tagsága. Törökország és Magyarország a két utolsó NATO tagállam, amely még nem ratifikálta azt. Az Erdogannal szintén megbeszéléseket folytató Novák Katalin magyar köztársasági elnök később azonban elmondta: négyszemközt sikerült az elnökkel megvitatnia a NATO-bővítés kérdését.

A találkozót Magyarország és Törökország frissen megkötött „Kiemelt stratégiai együttműködésének” aláírása zárta le. Az együttműködés a két ország között létrejöhető legszorosabb politikai és baráti szövetséget szimbolizálja. Orbán Viktor a találkozót követő nyilatkozatában elmondta:

Magyarország olyan partnereket keres, akikkel győzni tud. A nagy terv az, hogy a törökök és a magyarok együtt győzedelmeskedjenek a 21. században."

Az eredményes találkozót követően a két elnök a MÜPA-ba látogatott, hogy rész vegyenek a 2024-es évben megrendezésre kerülő magyar-török kulturális évadot megnyitó gálán.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása