2023. szeptember 24. 07:00 - Danube Institute

Demográfiai csúcs – Előretörhetnek a családpárti erők?

„Ma a családok szabadságharcát vívjuk, ha nincs gyermek, nincs jövő.”- ez hangzott el Novák Katalintól a Szépművészeti Múzeumban a Budapesti Demográfiai Csúcs (BDS) nyitónapján. A BDS az a fórum ahol mind politikai, egyházi, tudomány szempontjából a legfontosabb vezetők, valamint mellettük a vállalatok és média legfontosabb képviselői megvitatnak elsősorban olyan kérdéseket, melyek a családokat érintik.

 shutterstock_1332399467.jpg

2015. óta minden második évben kerül sor erre. De mi is a téma igazán?

Az idei csúcs rendkívül fontos, középpontba helyezett témája a demográfia és a biztonság volt.

Napjainkban egyre több országban van jelen a demográfiai válság, ami persze mindig számos tényező következménye lehet, de az biztos, hogy jelentős hatással van a társadalomra és a gazdaságra. Az Ukrajnában még mindig dúló háború továbbra is negatívan hat a magyar családokra.

Közismert, hogy a család szerepe a társadalomban olyan utódok nevelése, akik egészséges testi és lelki állapotban lépnek ki a nagyvilágba. A gyermek az első évei során részesül abban a neveltetésben és viselkedésben, ami végig kíséri az egész életén. Ha ez nem jó, általában észrevesszük. Ha ez jó, s napjaink nehézségei közepette is megfelelő szerepet töltenek be a családok, ott megfelelő testi- lelki nevelés, fejlődés folyik, azt sokszor észre sem vesszük, vagy lebecsüljük.

A biztonságos jövő megteremtése a családok számára fontos és összetett cél, amely sokféle szempontot foglal magában.

A következőkben néhány olyan fontos tényezőt sorolok fel, amelyek hozzájárulhatnak a családok biztonságos jövőjéhez: pénzügyi tervezés, vésztartalékok, egészségügyi biztosítás, oktatás, karriertervezés, jogvédelem, környezetvédelem. Fontos megjegyezni, hogy a biztonságos jövő minden család esetében egyedi lehet, és az egyéni körülmények és célkitűzések alapján alakul ki. Ezért fontos, hogy időről időre felülvizsgáljuk a pénzügyi és életcélokat, és szükség esetén módosítsuk terveinket, hogy biztosítsuk a család hosszú távú jólétét és biztonságát.

A legfontosabb, hogy választ kapjunk arra, hogy akkor valójában hogyan lehet erősíteni a családokat? Ezen kérdésekre is kereste a választ az V. Budapesti Demográfiai Csúcs. Mit jelent a családok számára a biztonság, s hogyan lehet ehhez hozzájárulni, ezt nem gyengíteni. A demográfiai válság kiindulója, hogy nem születik elegendő gyermek Európában, de mi ennek az oka? Ha mégis gyarapodni kezdene a népesség, melyek lennének elsőkörben a problémák, nehézségek? Azt elmondhatjuk, hogy Magyarország az az ország, ahol a legnagyobb ütemben nőtt a házasságkötések száma, és a gyermekvállalás.

Ezt a növekedést támogató családbarát politikai környezet tette lehetővé. A terhességmegszakítások, és válások száma mindeközben csökkent. Ez is indolkolhatja azt, hogy Olaszország csodálattal és elismeréssel figyeli Magyarország eredményeit ezen a területen - mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Hozzátette: Magyarország erőfeszítései tökéletesen példázzák azt, milyen utat kell járni: „Magyarország bemutatja nekünk, hogy lehet változtatni, ha van hozzá elég akarat”.

Novák Katalin, köztársasági elnök a BDS-en elmondta, hogy 1848-as forradalomban 12 pont vált a magyar vastörvénnyé, ezért amikor a magyar családok szabadságharcáról beszélünk, annak is legalább 12 alapvetése van.

Írta: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása