2024. február 12. 16:00 - Danube Institute

Mi jöhet Ukrajnában a hadsereg főparancsnokának leváltása után?

Kinevezte az ukrán hadsereg új főparancsnokát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A haderőt 2021 óta vezető, rendkívül népszerű Valerij Zaluzsnijt Olekszandr Szirkszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka váltja.

shutterstock_2030938121.jpg

Szirkszkij 2019 szeptember óta volt a szárazföldi erők parancsnoka. Korábbi információk szerint már hetekkel ezelőtt felajánlották neki, hogy beülhet a távozó Zaluzsnij székébe, de ő ezt akkor visszautasította. Zelenszkij videóüzenetében elmondta, hogy Szirszkij sikeres védelmi tapasztalattal (Kijev ostrománál ő védte a fővárost) és sikeres támadói tapasztalattal is rendelkezik (ő vezette a nagy sikerű harkivi ellentámadást 2022 szeptemberében).

Olekszandr Szirszkij az elmúlt napokban így nyilatkozott:

A hadműveleti helyzet továbbra is feszült. Súlyos harcok dúlnak a frontvonal minden szektorában.”

Az ellenség továbbra is nagy intenzitású rohamműveleteket hajt végre, és új tartalékokat hoz be, ez is indokolhatta Zelenszkij döntését. A CNN jelentése szerint az elnök már korábban is azt mondta Zaluzsnijnak, hogy le fogják váltani. Az elnöki szóvivő cáfolta a hírt, de mint láthatjuk, a váltás valóban napokon belül megtörtént.

Zaluzsnij má korábban hivatkozott csalódottságára, utalva arra, hogy

az ukrajnai állami intézmények nem képesek népszerűtlen intézkedések alkalmazása nélkül javítani fegyveres erőink létszámán.”

Melyek lehetnek a hadsereg fő problémái? Mi az, amin javítani kellene? Az elmúlt hetekben több helyen visszaszorultak az ukrán erők, az oroszok nyomása különösen a Luhanszk és Harkiv régiók határán fekvő Tabaivka falu körül csoportosult településcsoportra nehezedett.
A vezérkar további légicsapásokról, valamint a környék több mint 15 településére indított tüzérségi és aknavetős tűzről számolt be. A hadsereg ugyanebben a régióban illetékes szóvivője egy másik ukrán hiányra hívta fel a figyelmet, nevezetesen a lőszerhiányra.

Az oroszok fölényben vannak mind a felszerelésben, mind a személyzetben”

– mondta Illia Jevlash, hozzátéve: „Sok lőszerre van szükségünk ahhoz, hogy elpusztítsuk ezt az erőt és intenzitást.” Jevlas szerint azonban az orosz katonák is tapasztalhatnak lőszerhiányt, bár helyzetük kevésbé súlyos, mint az ukránoké. Ahol korábban az orosz erők napi 60 000 lövést adtak le a teljes arcvonal mentén, jelenleg ez a szám körülbelül a fele.

A szóvivő szerint az orosz erők keményen dolgoztak Ukrajna védelmének áttörésén azzal a céllal, hogy a Bahmuttól néhány kilométerre nyugatra fekvő, erősen militarizált város, Chasiv Yar felé haladjanak.

Összességében tehát Ukrajnának most sehogyan sem jó az, ami történik. Való igaz, hogy a Zaluzsnij leváltásáról szóló elnöki rendelet már korábban elkészült, csak az aláírás hiányzott róla, a nyugatiakkal is konzultálni akartak először erről. A probléma tulajdonképpen az, hogy Zelenszkij és Zaluzsnij konfliktusa mindenképp egy olyan „mérkőzés”, amelyben Ukrajna csak veszíthet akármi is lesz a végkimenetel.

Szemlézte: Béres Nikolett

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása