2023. augusztus 14. 07:00 - Danube Institute

Fordulat Európa élén? Az AfD magdeburgi kongresszusa

Az összeurópai trendeknek megfelelően Németországban is jelentősen megváltoztak a belpolitikai erőviszonyok a 2022-es év eleje óta. 

shutterstock_1329882077.jpg

Nemrég ért véget a tizedik születésnapját ünneplő AfD egy hét hosszúságú pártkongresszusa Magdeburgban. A mintegy 600 küldött legfontosabb feladata az volt, hogy döntsön a párt szövetségi politikájáról, valamint, hogy megválassza a jövő évben esedékes európai parlamenti választásokra a listavezetőt, továbbá a valós bejutási esélyekkel rendelkező első 30 jelöltet. A központi kérdések hamar eldőltek: az AfD az Identitás és Demokrácia (ID) európai párt tagjává válik, a listavezető pedig az eddig is EP képviselői feladatokat ellátó Maximilian Krah lett.

Az AfD 10 évvel ezelőtti indulásakor még nem volt karakteresen jobboldali radikális párt. Az évek során folyamatosan máshová kerültek a hangsúlyok, több ízben is éveken át pártelnökként funkcionáló politikusai hagyták ott a tömörülést, például Frauke Petry 2017-ben, vagy Jörg Meuthen 2022 elején, mert a párt bevallásuk szerint számukra vállalhatatlan mértékben jobbra sodródott.

Tíz esztendőnyi folyamatos változás után úgy tűnik, az AfD tartósan egy irányba állt.

Ez a kongresszus az AfD radikális szárnyának győzelméről szólt.

Az AfD-nek az elmúlt két hónapban több millió emberrel sikerült bővítenie táborát, a legfrissebb felmérések szerint pedig ebben a hónapban Németország legnagyobb támogatottságú pártjává vált (amennyiben a CDU & CSU Unió eredményeit külön számítjuk).

afd_diagr.png

A hirtelen erősödés olyannyira uralja a német közbeszédet, hogy a CDU vezetője, Friedrich Merz a napokban már arról beszélt egy tévéinterjú alkalmával, hogy immár elképzelhetőnek tartja az együttműködést az AfD-vel. A megszólalását követő felháborodás miatt kijelentéséből kihátrálni kényszerült, ám ennél nem is csinálhatott volna jobb reklámot a magdeburgi AfD kongresszusnak.

Az AfD-ben 2021-óta látványos térnyerése van a keményvonalas politikusoknak.

2020-ban a Német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal figyelmeztetést adott ki, melyben szélsőjobboldali extremista és különös kockázatot jelentő csoportnak minősítette az AfD „Der Flügel”, „A Szárny” névre hallgató belső frakcióját. A jelentés hatására a párt tagságának mintegy ötödét kitevő belső frakciót az AfD feloszlatta, ám a csoport informálisan továbbra is nagy befolyással bír, kiemelkedő vezető alakja Björn Höcke. Jörg Meuthen társelnök 2022-es pártból való távozása óta az AfD vezetői olyan személyek, akik vagy kötődnek a csoporthoz, vagy elfogadják annak megnövekedett súlyát.

Az EP listavezetői helyet Maximilian Krah drezdai jogász, a Björn Höcke körüli párttábor nem hivatalos jelöltje nyerte el a szavazatok 65,7 százalékával. Krah úgy látja, hogy megválasztása megerősíti azt a radikális jobboldali irányt, amelyet pártja a 2022-es riesai pártkongresszus óta követ. Megválasztásáról saját maga úgy fogalmazott, hogy

(az AfD) már nem hagyja magát megbolondítani semmilyen ellenségeskedéstől, hanem stabilan tartja az irányt!”

Krah legfőbb mérsékelt irányvonalat képviselő kihívója mindössze 25%-os eredményt ért el. A Kongresszuson a párt társelnökei mellett felszólalási lehetőséget kapott Björn Höcke is, aki beszédében kiemelte, hogy „az Európai Uniónak a jelenlegi formájában el kell pusztulnia, annak érdekében, hogy a valódi Európa túlélhessen.” Beszédeikben a párt társelnökei Ukrajna támogatásának befejezését és Németország Oroszország felé való közeledését helyezték kilátásba.

Szemlézte: Horváth Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása