2023. július 16. 09:00 - Danube Institute

Katasztrófaturizmus az óceán mélyén

Az OceanGate Titan búvárhajójának tragikus balesete világszerte hatalmas port kavart. Az járművet turisztikai céllal üzemeltette a 2008-ban alapított vállalat, amely egzotikus vízalatti élményeket ígért ügyfeleinek. A Titanic-expedíció tragédiája azonban számos kérdést vet fel.

shutterstock_2321506821.jpg

A Titan búvárhajó 2023. június 23-án, vasárnap indult útnak az ötödik Titanic-expedíciójára. Öt utassal a fedélzeten haladt a roncsok felé, de 1 óra 45 perc után megszűnt a kapcsolat a Titan és az azt üzemeltető OceanGate Expeditions között. Helyi idő szerint délután öt óra negyven perckor értesítették az Egyesült Államok Parti Őrségét, amely az elveszett jármű keresésére indult, a tragédia azonban már nem volt elkerülhető. A baleset híre futótűzként terjedt a nemzetközi médiában, hiszen

az áldozatok között volt maga Stockton Rush, az OcenaGate Expeditions alapítója és ügyvezető igazgatója is.

 

A balesetet követő napokban hatalmas érdeklődés övezte a történteket és ez máig is csak kis mértékben látszik csillapodni. Sorra szólalnak meg rokonok és ismerősök, de számos szakértői vélemény is napvilágot látott. Míg az áldozatok hozzátartozói főképp a keresőcsapatok áldozatos munkáját köszönték,

a szakértők egyetértettek: voltak kétségeik a Titanic-expedíció sikerességével kapcsolatban.

“Nem lepett meg minket” – fogalmazott Will Kohnen, a Tengerészeti Technológiai Társaság Tengeralattjáró Bizottságának elnöke a Titán eltűnésével kapcsolatban. „Egy ideje tudtunk erről a projektről, és voltak aggályaink.” - tette hozzá.

A Tengerészeti Technológiai Társaság Tengeralattjáró Bizottságának elnöke már 2018 márciusában is fogalmazott meg kritikát az OceanGate törekvéseivel kapcsolatban, amikor levélben fordult Stockton Rush cégvezetőhöz és jelezte a Bizottság “egybehangzó aggályait”. A Bizottság elnöke levelében hangsúlyozta

az Oceangate által alkalmazott jelenlegi kísérleti megközelítés negatív eredményekhez vezethet (a kisebbtől a katasztrofálisig), amelyek súlyos következményekkel járhatnak az iparág minden szereplője számára.”

A nyilvánvaló figyelmeztetés ellenére az OceanGate csapata mégis a kockázatos expedíció mellett döntött. Ez a lépés öt ember életébe került és számos szempontból veszélyeztette az iparág hírnevét is, hiszen alaposan megingott az érdeklődő turisták bizalma a hasonló expedíciókban. Mind biztonsági szempontok, mind pedig etikai aggályok is napvilágot láttak, tekintve, hogy az OceanGate nem egyedüli cégként ajánl extrém és szenzációvadász lehetőségeket az érdeklődőknek.

A katasztrófaturizmus és az extrém sportok körüli negatív vélemények is megerősödtek, hiszen sokan tartják a Titanic roncsainak látogatását egyszerű pénzkidobásnak.

A legfrissebb hírek szerint azonban az OceanGate Expeditions a tragédia következtében úgy határozott, nem indít több expedíciót a Titanic roncsaihoz. “Az OceanGate felfüggesztett minden feltárási és kereskedelmi műveletet.” - olvasható a cég internetes oldalán. Nem tudni, hogy a jövőben indítanak-e majd hasonló expedíciókat, ám az bizonyos, hogy a Titan balesete hosszú távon befolyásolja a mélytengeri merüléseket és az ezzel foglalkozó vállalatokat.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása