2021. február 14. 08:00 - Danube Institute

Komoly fejfájást okozhat Bidennek Kamala Harris unokahúgának twitter-politizálása

Akár Biden külpolitikájának is keresztbe tehet Meena Harris, Kamala Harris alelnök unokahúga. A fiatal nő közösségi média-diplomáciája még sok fejfájást fog okozni - írja Katherine Doyle a Washington Examineren megjelent cikkében.

kamala.jpg

Az indiai sajtó részletesen foglalkozott Meena megnyilvánulásaival, többek között egy politikai aktivista, Nodeep Kaur szabadon bocsátását követelő bejegyzéseivel. Meena az indiai mezőgazdasági termelők mellett is kiállt, akik vérre menő vitában állnak Narendra Modi miniszterelnök kormányával a tervezett mezőgazdasági reformok miatt.

Meena Harris hétfőn megosztott Twitter-bejegyzésében Modi kormányát "diktatúrának" nevezte, és kijelentette, hogy a miniszterelnök "veszélybe sodorja a világ legnagyobb demokrattikus államát." Ha ez nem lett volna elég, Harris ráadásul egy múlt heti Instagram posztban azt írta, hogy a "fasiszta diktátorok" száma egyre csak nő, azt sugallva, hogy Indiában is ez a helyzet.

Meena "közösségi média aktivizmusa" bonyolíthatja az USA erőfeszítéseit a Indiával való kapcsolat megerősítésére, amire Biden már korábban ígéretet tett Modinak. - írja Doyle.

Többen bírálták már Meena meggondolatlan bejegyzéseit, köztük Brett Bruen aki a Fehér Ház külpolitikáért felelős tisztviselője volt Barack Obama idején. Bruen csak annyit mondott tömören: "amit Meena csinál, az nem helyénvaló".

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok kormánya támogatásáról biztosította a Modi-féle reformokat.

"Általánosságban elmondható, hogy az Egyesült Államok támogatja azokat a lépéseket, melyek potenciálisan javíthatják az indiai piacok hatékonyságát és vonzóbbá tehetik a magánszektor beruházásait" - mondta a Külügyminisztérium egyik tisztviselője.

A State Department viszont nem volt hajlandó véleményt nyilvánítani Harris akcióiról, azzal érvelve, hogy Meena tevékenysége egyáltalán nem releváns az amerikai politika szempontjából.

Ezzel szemben Bruen úgy gondolja,

Harris aktivizmusa biztonsági kockázatot is jelenthet. Sosem volt jó ötlet, ha családtagok nyilvánítottak véleményt külpolitikai kérdésekben - mondta.

"Ez azt a benyomást kelti, hogy ezek a személyek befolyást gyakorolhatnak a külpolitikai folyamatokra, és emellett támadási felületet is adhatnak a nemzetbiztonságunk számára, mivel könnyen bizonyos országok és csoportok célkeresztjébe kerülhetnek, akik általuk próbálják előmozdítani sajátos politikai céljaikat" - tette hozzá.

A Fehér Ház nem reagált Bruen megjegyzéseire.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása