2020. december 21. 17:28 - Danube Institute

Douglas Murray: Felfoghatatlan, hogy a migrációs válságért senki nem vállalta a felelősséget

murray.jpg

A világhírű brit konzervatív író, Douglas Murray szerint mára bebizonyosodott, hogy 2015-ben Orbán Viktornak volt igaza. Ma már az osztrák kancellár és a francia elnök is lényegében ugyanazt mondja, mint a magyar miniszterelnök akkor. Az Európa furcsa halála című sikerkönyv szerzője a Danube Institute kutatási igazgatójával beszélgetett a Kossuth Rádióban.

Murray felhívta a figyelmet, hogy Európa kapu lényegében ma is nyitva állnak, megoldás a migráció problémájára mind a mai napig nem született – szomorú példa erre a Lampedusa szigetéről pár hónap után Franciaországba utazó tunéziai terrorista esete.

Douglas Murray, aki maga is a brit kilépés mellett szavazott, arról is beszélt, hogy a Brexitet okozó törésvonalak nemhogy eltűntek volna a brit kilépéssel, hanem sokkal inkább elmélyültek. Douglas Murray a Danube Institute vendégkutatójaként az intézet kutatási igazgatójának, Pócza Istvánnak a vendége volt a Kossuth Rádióban.

Az ismert konzervatív író, publicista és véleményvezér, Douglas Murray neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt. A brit szerzőnek két könyvét is olvashatjuk magyarul, és több alkalommal járt hazánkban, valamint olyan fontos konferenciákon vett részt, mint a 2018-as Európa jövője. A Danube Institute vendégeként novemberben egy egész hónapot töltött Budapesten, és számos televíziós és rádiós beszélgetésben mondta el véleményét és megfigyeléseit napjaink legfontosabb kihívásairól.

Az egyik ilyen beszélgetésre a Kossuth rádióban került sor, ahol Az este című műsor házigazdájaként a Danube Institute kutatási igazgatója, Pócza István volt Douglas Murray beszélgetőpartnere. Az eszmecserét két részletben sugározta a közrádió, az első részt december 17-én adták le.

Ebben részben Murrayt a Brexitről, az Európai Unióról, Magyarország EU-n belüli helyzetéről és a migrációról kérdezte Pócza István.

Murray elmondta, 2016-ban a Brexitre szavazott, mert úgy gondolta, az EU nem megfelelő keret a szuverenitását fontosnak tartó brit nemzetnek. Hozzátette, nem gondolta volna, hogy az igenek győzedelmeskednek. Még mindig „túl sok a gúnyolódás, és kevés a megértés” a britek kilépésével szemben, tette hozzá, pedig nem csak a britek és Brüsszel között voltak mindig is feszültségek, hanem a gazdagabb északi és a szegényebb déli, illetve a liberálisabb nyugati és a konzervatívabb keleti országok között is. Ezek a törésvonalak nemhogy eltűnőben vannak, de egyre inkább felerősödnek majd szerinte, és ez az Unióban maradó országok legnagyobb problémája.

Ami Magyarországot illeti, Murray szerint a legfontosabb, hogy a magyar kormány azt tegye, ami a magyarok szempontjából a legjobb, és csak utána következik az a szempont, hogy mi a legjobb az olyan többnemzetiségű szervezetek, mint az Európai Unió számára. Mind a magyar, mind a lengyel kormány helyesen érzékelte, hogy a jogállamisági kritérium erőltetése „egyfajta csapda,” jegyezte meg, amelybe érthető módon nem akartak belesétálni.

A migrációt illetően a brit szerző kifejtette, hogy mára bebizonyosodott, 2015-ben Orbán Viktornak volt igaza, és ma már Emanuel Macron és Sebasian Kurz is ugyanazt mondja, mint annak idején a magyar kormányfő. Ennek ellenére, sem Macron nem ismeri el a migrációval kapcsolatos tévedéseit, sem Angela Merkel, hogy annak idején hibás döntéseket hozott. Ráadásul sokan „a homokba dugják a fejüket,” mint például a Magyarország ellen az Európai Parlamentben indítványokat benyújtó zöldek, akik nem ismerik el, hogy a migráció problémája egyáltalán létezik.

„Felfoghatatlannak” nevezte Douglas Murray, hogy a 2015-ös migrációs válságért senki sem vállalta azóta sem a felelősséget. Ráadásul Európába még mindig gyakorlatilag szabadon be lehet sétálni, amint azt a közelmúltban a Lampedusa szigetéről pár hónap után Franciaországba utazó tunéziai terrorista esete is mutatta. A hozzá hasonlóak pedig akadálytalanul eljuthatnak akár Nagy-Britanniába is, mondta Murray, megjegyezve, erre már volt példa. A szerző kifejtette, hogy Kurz kancellár láthatóan nem ért egyet Merkellel a menekültkvóták kérdésében, bár ezt nem veri nagy dobra, és az osztrák kancellár hozzáállása Magyarország malmára hajtja a vizet. De ha a dolgok mégis így mennek tovább, és nem lassul a bevándorlás Európába, akkor akár a közigazgatás összeomlása is bekövetkezhet a migráció-sújtotta országokban, mondta Murray.

A legjobb forgatókönyv az lenne, vonta le a következtetést Murray, ha megszűnne a migránsok folyamatos beáramlása az európai kontinensre, a már itt lévők integrációja pedig ténylegesen megvalósulna. A döntéshozó politikusok pedig inkább vigyáznának a társadalmakra, és nem kísérleteznének velük, mert az ilyesminek sosincs jó vége, vélte Murray.

komment
süti beállítások módosítása