2020. október 19. 10:01 - Danube Institute

Rasszista támadást intézett a Black Lives Matter az ausztrál őslakos politikusok ellen

wyatt.jpg

A Black Lives Matter mozgalom ausztrál támogatói, online rasszista támadást intéztek Ben Wyatt nyugat-ausztráliai kincstárnok ellen. A mozgalom aktivistái azt állították a yamatji származású őslakos politikusról, hogy „nem eléggé fekete”.

Az ausztrál politikus, aki egyébként a nyugat-ausztráliai munkáspárti kormány őslakosok ügyeiért felelős minisztere, kiállt unokatestvére, Ken Wyatt ausztrál liberális párt parlamenti képviselője mellett, akit szintén támadás ért azért, mert azt javasolta a tüntetőknek, hogy a járványhelyzet miatt biztonsági okokból inkább ne kockáztassák az emberek egészségét azzal, hogy tömegesen tüntetnek az utcákon. Ken Wyatt olyan sértő megjegyzéseket kapott ezért a közösségi médián a Black Lives Matter aktivistáitól, hogy csak egy „jelképes őslakos”, vagy „Nem vagy fekete Ken, hanem kék vagy. Mondj inkább le pozíciódról”.

Wyatt szerint az őslakos ausztrál politikusoknak gyakran meg kell küzdeniük származásuk ellen irányuló sértő megjegyzésekkel. Ellentmondásos módon Ben Wyatt és Ken Wyatt a legsértőbb és legízléstelenebb származásukra vonatkozó rasszista megjegyzéseket a Black Lives Matters mozgalom aktivistáitól kapták. Ben Wyatt szerint a politikai jobboldal sztereotípiák alapján tekint az őslakosokra, míg a baloldal úgy gondolja, hogy ők sokkal inkább bennszülöttek, mint akik származásuk alapján azok.

Ben Wyatt szintén felhívta a figyelmet arra a jelenségre, amelyre unokatestvére utalt: „A közösségi médiában rohamosan megnőtt az őslakosok elleni trollkodás és rasszista támadások száma, mind a Black Lives Matter mozgalom aktivistái részéről, mind a politikai jobboldal részéről”. Wyatt azonban kiemelte, nem hagyja, hogy megtörje a sok negatív sértő megjegyzés, mivel még így is több támogatást kap mint kritikát.

Ugyanakkor Ben Wyatt tiszteletlennek és elszomorítónak tartotta, hogy unokatestvére ilyen megalázó megjegyzéseket kapott munkájára, mely során az ausztrál őslakosok védelmét szándékozta biztosítani a koronavírus idején.

„Az ilyen hozzáállás mindössze a faji diszkrimináció elleni tényleges harc lelassítását, sőt megakadályozását és további megosztottságot eredményezett. Legyen szó baloldali vagy jobboldali politikusról, ha másképpen mer valaki gondolkozni vagy cselekedni, mint azt diktálják, akkor szembeszállnak vele és mindent megtesznek, hogy megakadályozzák munkáját” – fogalmazott Ben Wyatt.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása