2024. szeptember 29. 09:00 - Danube Institute

Örményország úton van a schengeni vízummentesség felé

Az Európai Unió megkezdte a tárgyalásokat Örményországgal a schengeni vízummentességről, amely megkönnyíti majd az örmény állampolgárok Európai Unióba történő beutazását. Ez nemcsak az utazási lehetőségeket bővítené, hanem szorosabb együttműködést is eredményezne az EU-val. A folyamat során az országnak még reformokat kell végrehajtania, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak. 

shutterstock_1330522073.jpg

Az Európai Unió nemrég jelentette be, hogy hivatalosan is megkezdni a párbeszédet Örményországgal a vízumliberalizációról. A vízumszerzés egyre nehezebbé vált az örmény állampolgárok számára, különösen Oroszország ukrajnai inváziója óta, ami még indokoltabbá teszi a könnyített beutazás engedélyezését. A tárgyalások során Örményországnak átfogó reformokat kell végrehajtania, hogy megfeleljen az uniós elvárásoknak, de emellett az EU Tanácsának és az Európai Parlamentnek is jóvá kell majd hagynia a megállapodást.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök célja az ország felkészítése az uniós tagságra, ami már a politikai diskurzus részévé vált Örményországban.

Az EU ebben a folyamatban kulcsfontosságú partner, és támogatja az ország átfogó reformprogramját. Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke a vízumliberalizációs párbeszédet az EU és Örményország közötti kapcsolatok egyik fontos mérföldkövének nevezte.

Az ország kereskedelmi kapcsolata az Európai Unióval folyamatosan növekedett az elmúlt években, különösen az export tekintetében, ahogyan ezt az alábbi ábra is mutatja. Az EU továbbra is Örményország legnagyobb exportpiaca.

Az ország számára az EU-val való kereskedelem kiemelkedő jelentőségű, mivel ez a piac stabil és növekedést ígérő alternatívát kínál az Eurázsiai Gazdasági Unió mellett.

Az örmény export főként mezőgazdasági termékekből, nyersanyagokból, valamint feldolgozott árukból áll, míg az EU elsősorban iparcikkeket, gépeket és járműveket exportál Örményországba.

ormenyek.png

Forrás: Európai Tanács

Az EU jelentős pénzügyi és technikai támogatást nyújtott Örményországnak a gazdasági reformok és infrastruktúra-fejlesztés terén. Az ország által elindított reformok – a közszolgáltatások korszerűsítése, a jogállamiság erősítése és a korrupció elleni harc – nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Brüsszel továbbra is jelentős partner legyen az örmény fejlődésben. Az Európai Bizottság 2021-ben elindította az „EU Örményországért” programot, amely több száz millió eurós támogatást biztosít a gazdasági modernizációra és zöld átmenetre.

A gazdasági kapcsolatok várhatóan tovább bővülnek a következő években, különösen az infrastruktúra-fejlesztés, az innováció és a fenntartható gazdasági átmenet terén.

Az uniós vízummentesség megteremtése nem csupán az örmény állampolgárok utazási lehetőségeit bővítené, hanem jelentős lépést is jelentene Örményország és az EU közötti szorosabb együttműködés irányába. Az elkövetkező években a reformok és a tárgyalások eredményei alapvetően befolyásolhatják az ország jövőbeli uniós integrációs törekvéseit.

Szemlézte: Pál Eszter

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása