2024. augusztus 02. 07:00 - Danube Institute

Milyen változásokat hozhat a munkáspárti győzelem a brit külpolitikai gondolkodásban?

Az Egyesült Királyságban megtartott júliusi választás teljes fordulatot eredményezett a brit politikában. Mondhatni bejött a papírforma, hiszen a legtöbb elemző cég is egyértelmű munkáspárti (Labour party) győzelmet prognosztizált. A westminsteri rendszerhez tartozik a „politikai váltógazdaság” fogalma, vagyis a győztes „mindent visz” elvének érvényesülése. Ennek köszönhetően minden a győztes kormánypártnak az akaratától függ, így az is, hogy egyes szakpolitikák milyen irányt vesznek. Cikkünkben a brit külpolitika lehetséges változásait vesszük górcső alá.

shutterstock_2460967347.jpg

Fontos látni, hogy egy hosszú időn át ellenzékben lévő munkáspárti győzelem nem feltétlenül fog minden szakpolitikában 180 fokos fordulatot eredményezni. Kifejezetten igaznak tűnik ez a jelenség a külpolitikára. Kína felemelkedése, Oroszország nagyhatalmi ambíciói, a Közel-Kelet instabilitása, vagy éppen a korábbi gyarmatok és London kapcsolata már a konzervatív kormányzatokat is erőteljesen foglalkoztatták.

Vagyis látható, hogy léteznek olyan nemzetközi válságok, amelyekről konszenzus jött létre az Egyesült Királyságban. Kijelenthető, hogy a két mainstream párt (Munkáspárt és Konzervatív párt) mellett a hírszerzés és a külügy is ugyanarra a következtetésre jutott az egyes kihívások elemzése kapcsán.

London jelenlegi kormánya is elítéli Moszkva ukrajnai agresszióját. Mondhatni a britek a régi receptből indulnak ki, vagyis, hogy a kontinensen ne legyen olyan hatalmi szereplő, amely megpróbálja betölteni a hegemón szerepet. Az Egyesült Királyság a történelem során gyakorlatilag mindig a „védekező” fél mellé állt az európai konfliktusok során; legyen szó akár az első, vagy éppen a második világégésről. Ennek köszönhetően várható, hogy London továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, mind pénzbeli, mind pedig katonai eszközökkel.

A britek tovább növelik katonai kiadásaikat, hogy érvényesítsék globális érdekeiket (megközelítőleg a GDP 3%-át költik erre). A „Globális Britannia” nézőpont pedig igényli is az erőforrások átcsoportosítását, hiszen az elmúlt évek válságai rámutatnak az európai nemzetállamok egyik komoly gyengeségére, a „hard power” hiányára.

Oroszország mellett természetesen Kína is előkelő helyet foglalt el London listáján. Keir Starmer miniszterelnök egyik fontos feladata lesz megtalálni a megfelelő hangot a második világhatalommal, amely egyértelműen dominálja a globális kereskedelmet. London számára Peking kiemelt kereskedelmi partner, ezért nem is szándékozik teljesen szembe menni vele. A negatív külkereskedelmi mérleg mellett (több import, mint export) az egyes húzóágazatok is komolyan függenek a kínaiaktól (ritkafémek piaca). Vagyis ezekre a kérdésekre mind választ kell találnia az új kormánynak.

London azonban még nem adott egyértelmű reakciót a kínai kihívásra. Itt azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a britek megvárhatják az amerikai elnökválasztás eredményét, hogy tisztán láthassák legközelebbi szövetségesük, az Egyesült Államok külpolitikáját.

Washington továbbra is kiemelt partnerként szerepel a britek listáján. Az angolszász államok közötti szoros együttműködés komoly előnyökhöz juttatja Londont. Gondolhatunk itt akár az integrált hírszerzésre (Five Eyes), a közös katonai fejlesztésekre és beszerzésekre, az egész világra kiterjedő katonai infrastruktúrára (gyarmati hagyaték és szövetséges jóváhagyás) vagy magára a globalizációra (soft power). Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az Egyesült Államok nélkül a britek nem lennének képesek mély nyomot hagyni a nemzetközi politika arculatában. Így borítékolható, hogy a britek továbbra is szorosan fognak együttműködni a világ elsőszámú hatalmával.

A kínai kapcsolatokhoz hasonlóan a közel-keleti reakciók is váratnak magukra. Míg a korábbi munkáspárti elit (például Jeremy Corbyn) kifejezetten Izrael ellenes politikát folytatott, ezzel szemben a jelenlegi Starmer vezetés már egy fokkal mérsékeltebb. Mintha itt is érzékelhető volna a kivárás az amerikai elnökválasztás eredményét illetően.

A jelenlegi állás szerint egy komolyabb fordulópont érzékelhető az Európai Unióval ápolt viszonyt illetően. Korábban a konzervatívok sokkal inkább a Brexit mellett tették le voksukat, ezzel szemben a szociáldemokraták inkább a meglévő egyezmények fenntartására törekedtek. Ennek köszönhetően Keir Starmer célja a kapcsolatok erősítése lehet, méghozzá az uniós tagság újratárgyalása nélkül. A Brexit gazdasági hatásai eddig nehezen értékelhetőek, hiszen az Egyesült Királyság GDP mutatói továbbra is magasabb adatokat mutatnak, mint az uniós tag franciáké. Azonban a teljes gazdasági szuverenitás visszaszerzésével nem tudták megközelíteni Európa legerősebb gazdaságát, vagyis Németországot. A Brexitet követően a „Globális Britannián” volt a hangsúly, vagyis sokkal inkább kereste London a Nemzetközösség tagjaival a kapcsolatot, mint korábban; azonban ez nem hozta el a hozzáfűzött reményeket.

Ennek köszönhetően várható, hogy az új munkáspárti kormány a már meglévő kereskedelmi egyezmények újratárgyalására fog törekedni az Európai Unió vezetőivel.

A legtöbb kis- és középvállalkozás hiába keresett magának újabb exportpiacokat, a megnövekedett adminisztrációs költségek miatt többségük nem tudott a hagyományos kereskedelmi partnerekkel (EU tagok) megfelelő kereskedelmi többletet produkálni.


A korábbi konzervatív „Globális Britannia” sokkal inkább a Nemzetközösséggel ápolt kapcsolatok erősítésére törekedett. Ez az attitűd az Európai Uniós kapcsolatok rovására ment. Azonban ez nem jelentette azt, hogy London kiesett volna az európai politikából. Az ukrajnai háború során a britek meghatározó szerepet játszottak az orosz hadiflotta elleni akciók koordinálásában és az ukrán csapatok kiképzésében. A jelenlegi munkáspárti vezetés pedig éppen az Unióval ápolt kapcsolatok erősítésére fog törekedni. Kérdés marad azonban, hogy az Európai Unióval történő esetleges konszolidáció a nemzetközi szerepvállalás gyengülését fogja-e eredményezni.

Írta: Szabó Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása