2024. július 29. 16:00 - Danube Institute

Teljes körű háború kezdődhet a Hezbollah és Izrael között

Tizenkét gyermek és fiatal felnőtt meghalt, valamint több mint harmincan megsebesültek, amikor szombaton rakétatalálat ért egy drúz falut az Izrael fennhatósága alatt álló Golán-fennsíkon. 

shutterstock_2392017923.jpg

A gyermekek épp fociztak, amikor rakéta csapódott be a falusi focipályába. Az izraeli katonai vezetők a Hezbollahnak tulajdonították a támadást, a libanoni síita fegyveres mozgalom azonban tagadta, hogy megtámadta volna a drúz falut.

Az Iszlám Ellenállásnak semmi köze az incidenshez, és kategorikusan tagadja az ezzel kapcsolatos hamis vádakat”

- áll a csoport írásos nyilatkozatában.

Daniel Hagari, Izrael katonai szóvivője ellentmondást nem tűrve kijelentette, hogy a libanoni Hezbollah terrorszervezet lőtte ki a rakétát az észak-izraeli Majdal Samszban lévő focipályán focizó gyerekekre, majd hazudtak az egész világnak amikor azt állították, hogy nem ők hajtották végre ezt a támadást. A szombati vérontás volt a legtöbb halálos áldozatot követelő eset október hetedike óta Izrael északi határán és környékén.

Az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu a támadás után X- bejegyzésében kijelentette, a Hezbollah minden korábbinál nagyobb árat fog fizetni támadásért.

A poszt szövege magyarul:

„Izrael polgárai, Önökhöz hasonlóan én is megdöbbenve láttam a Hezbollah gyilkos támadásáról készült szörnyű fotókat. A meggyilkoltak között fiatal gyerekek is vannak, akik éppen fociztak. Mindannyiunk szíve megszakad e látvány miatt. A családok és az egész drúz közösség mellett állunk ezekben nehéz órákban, amely egyben a mi nehéz óránk is. Amióta értesültem a katasztrófáról folyamatos biztonsági konzultációkat tartok és előrehozattam az Izraelbe való visszatérésemet. Amint megérkezem, azonnal összehívom a biztonsági kabinetet. Kijelenthetem, hogy Izrael nem megy el csendben emellett. Nem fogjuk ezt figyelmen kívül hagyni”.

Netanjahu a rakétatámadás idején az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodott, ahol Donald Trump elnökjelölttel egyeztetett Izrael jövőjével kapcsolatban. A támadás miatt a miniszterelnök megszakította látogatását és visszautazott Izraelbe.

A Hezbollahnak tulajdonított támadás valóban nem maradt válaszlépés nélkül.

A miniszterelnök ígértének megfelelően Libanonban több helyszínen is csapást mért a Hezbollahra az izraeli légierő. Az ellencsapás a többi között fegyverlerakatokat és az infrastruktúrát találta el.

A zsidó állam és a libanoni terrorszervezet nagyjából 10 hónapja folytat fegyveres harcokat a két ország közti demarkációs vonalon. A korábban szórványosan előforduló harcok akkor eszkalálódtak, amikor a militáns csoport a Hamász-támadást követő napon rakétákat lőtt ki izraeli állásokra, szolidaritásból a palesztinokkal. Szakértők szerint a szombati támadás akár egy teljes körű háborút is eredményezhet Izrael és a Hezbollah között, ugyanis az ártatlan gyermekeket ért légi csapás akár casus belliként, azaz jogos indokként számíthat egy háború elindításához.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása