2024. május 02. 07:00 - Danube Institute

Nemtetszését fejezte ki a Monthy Python egyik alapítótagja, John Cleese az eltörléskultúrával szemben

John Cleese, brit komikus kritikusan nyilatkozott az eltörléskultúráról. Szerinte, ha valakinek az egyetlen küldetése az, hogy másokat megfosszon pozíciójuktól, az totalitáriánus gondolkodásra vall.

shutterstock_697674493.jpg

„A helyzet az, hogy ez az eltörléskultúra nagyon szervezett dolognak tűnik. Ez nem csupán egyszerű protestálás. Mások kirúgatására irányul. Nem zavar, ha tüntetnek valami ellen az emberek, az teljesen rendben van. Viszont, ha az a célod, hogy másokat kirúgass, az nagyon totalitáriánus dolog – fogalmazott John Cleese.

A színész beszélt arról is, hogy a kreatív folyamatok legnagyobb ellensége az, amikor el kell gondolkodnia azon, hogy egy-egy vicc meg fog-e sérteni bizonyos csoportokat. Ilyenkor elterelődik a figyelem az alkotásról. Továbbá azt is megfogalmazta, hogy el kell kerülni azokat az embereket, akik megpróbálják megakadályozni, hogy valami újat tanuljunk. Ugyanakkor

az eltörléskultúra pontosan arról híres, hogy megszabja, mit gondolhatnak és mondhatnak az embereket, és mit nem.

Hozzátette, hogy ez a gondolkodásmód nem visz előre senkit az életben. Cleese egyébként már máskor is kritizálta a woke kultúrát a közösségi média platformokon, mikroagresszióra hivatkozva.

Ezzel együtt, a komikus azt is mondta: „Örülök, hogy lehetőségem van kamerán keresztül megismerni az úgynevezett politikai korrektség minden aspektusát. Annyi minden van, amit nem igazán értek, például: hogyan alakult ki a kifogástalan „mindenkinek feltétel nélkül kedvesnek kell lennie mindenkivel” jelenség? Sok esetben ez teljes abszurdum.

Szeretném, ha az érveimet nyíltan kinyilváníthatnám, ettől lehet, hogy az emberek világosabban látnak majd és eldönthetik, mivel értenek egyet, mivel nem.”

A brit sztár már a múltban is nyíltan beszélt ezekről a problémáról, és a woke-ot az új „tekintélyuralmi rendszernek” nevezte. Azzal, hogy az eltörléskultúra sok esetben szükségtelenül ítélkező és kegyetlen, az emberek nagy része egyet is ért, ami kiderül az alábbi felmérésből (az adatok az Egyesült Államokra vonatkoznak).

 „Egyetért, hogy az eltörléskultúra (cancel culture) igazságtalanul bünteti az egyéneket, a múltbéli cselekedeteik vagy nézeteik miatt?”

 woketabla.png

 Forrás: The Hill

Mindenkiben van jó és rossz, és kivétel nélkül, követünk el hibákat. A helytelen cselekedetek különböző súlyú következményeket hordoznak magukkal. Az eltörléskultúrával az a gond, hogy nem ad esélyt az embereknek arra, hogy bebizonyítsák, hogy változtak. Ez persze nem ment fel senkit a bűnei vagy érzéketlen kinyilvánításai alól. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ha minden problémánk miatt mást hibáztatunk és minden téma érzékenyen érint minket, nem várhatjuk el a világtól, hogy miattunk másképp működjön, hogy megkímélje a társadalom az érzéseinket. Sajnos

hajlamosak ezzel visszaélni az emberek, és kizárólag arra használják az eltörléskultúrát, hogy kiszorítsanak másokat a helyükről.

Sokszor azonban kényelmetlen területekre kell eveznünk ahhoz, hogy új nézőpontokat tárjunk fel és fejlődhessünk. Mindemellett, figyelnünk kellene mások érzéseire, és ha ezt nem csak azért tesszük, hogy ne váljunk ádozatává az eltörléskultúrának, akkor még az is lehet, hogy jobban megértjük, és elgondolkodhatunk az ellentétes nézőpontokon, amivel csak többek leszünk.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása