2024. április 09. 16:00 - Danube Institute

A Vatikán az „emberi méltóság megrontásának” tekinti a nemi átalakító műtéteket, a béranyaságot és az abortuszt

A Vatikán hétfőn kiadott dokumentumában (Dignitas Infinita) az emberiséget veszélyeztető tényezőkre helyezte a hangsúlyt Ferenc pápa, mint például a halálbüntetés, háborúk, eutanázia, testi sértés és a férfi-női nem megkülönböztető jegyeinek átalakítása.

shutterstock_2380566915.jpg

A Végtelen Méltóság nevű, 20 oldalas, jóváhagyott nyilatkozat már 5 éve készült, és nem meglepő, hogy Ferenc pápa számtalan liberálisabb hangvételű megjegyzése után, ez

sokakat váratlanul ért. Morális bűntetteknek nevezte a béranyaságot, az abortuszt és a nemváltást.

„Bármilyen fajta nemváltoztató beavatkozás emberi méltóság elleni atrocitásnak minősül, hiszen minden egyén kapott már egy nemet a születés pillanatában.”

A dokumentum szerint Isten a férfit és a nőt biológiailag egymástól éltérő lényeknek teremtette meg, és ezzel a tervvel az emberek nem szállhatnak szembe, semmiképp sem módosíthatják (ez alól a nemi rendellenességekkel születettek kivételnek számítanak). Továbbá nyomatékosította a Vatikán, hogy nem egy problémát szeretne kiemelni, elszigetelni a többitől - mint akár az abortuszt -, hanem hangsúlyt helyezne az emberi lényeknek egyenlően kijáró méltóságra és sérthetetlenségre, valamint a katolikus tanítások jelentőségét hangsúlyozza. A pápa emellett undorítónak nevezte a genderelméletet, mivel elhomályosítja a két nemet megkülönböztető határt, és egy ideológiai kolonizációs eszközként aposztrofálta.

Ugyanakkor a Vatikán doktrínákkal foglalkozó irodája nemrégiben kijelentette, hogy engedélyezi, hogy a transznemű emberek keresztszülők legyenek, illetve házasságkötések alkalmával tanúkként legyenek jelen, egy 2015-ben kiadott rendelettel szemben, ami akkor még mindezt megakadályozta.

A nyilatkozattétel párhuzamot von az abortusz és a béranyaság között, amelyek a leírtak szerint a gyermeket tárgyként kezelik - pedig a fogantatás pillanatától emberi lénynek számít -, az anyát pedig, sokszor haszonszerzés céljával, megalázzák és megsértik a test szentségét.

Ferenc pápa továbbá követeli, hogy szüntessék be az eutanázia gyakorlását, mivel

van egy eléggé elterjedt téveszme, miszerint, ha valakit öngyilkossághoz segítünk, az feléjük tiszteletet tanúsít, azonban, ha valaki betegségben szenved, az nem fosztja meg az egyént a méltóságától.”

Fontos még megjegyeznünk, hogy a nyilatkozatról tartott sajtótájékoztatón, Victor Manuel Fernández bíboros kijelentette, hogy a Vatikán elzárkózik a homoszexualitást bűncselekményként kezelő jogszabályok támogatásától és “komoly problémának” nevezte ezen törvények bevezetését. Ezzel kapcsolatban a következő áll a dokumentumban: „Nem kevés embert bebörtönöznek, kínoznak, megfosztják őket az élet örömétől, mindezt pusztán a szexuális orientáltságuk miatt, ami nem helyes.” A bíboros tisztázta azt is, hogy ez azért jelentős, mert a katolikus gondolkodást támogató legfontosabb oszlop az emberi egyének méltóságának megőrzése. Azt állította, ledöbbent, amikor olvasta, hogy sok hívő támogatná a homoszexuálisok ellen irányuló jogszabályokat.

Az, hogy a Vatikán lehetővé teszi az azonos nemű párok áldását, a belső köröket is megosztotta, de a bíboros kitart véleménye mellett, és abban reménykedik, hogy a doktrína megértése még fejlődhet. Illetve arra is rámutatott a védésében, hogy az abortusz elleni támadása az egyháznak nem fanatizmuson alapul, hanem az emberiség következetes védelmén. Továbbá kiemelte azt is, hogy a nyilatkozatban a nők elleni erőszak eltörlése felsőbbrendű, vagyis nagyobb fontossággal bír, mint az abortusz.

abortuszok.png
Forrás: Lozier Institute

 

nemvaltas.png

Forrás: Statista

Bár a konzervatív oldalról nagy ellenállás érte Ferenc pápát az eddigi katolikus egyházi vezetőktől eltérő nézetei miatt, a mostani nyilatkozatát már sokkal nagyobb lelkesedéssel fogadták. Ugyanakkor még így is megoszlanak a vélemények, mivel nem népszerű vélemény az azonos neműek megszentelése a keresztény világban.

Az abortusz betiltása lehet, hogy jó ötletnek tűnhet, azonban aki elkötelezte magát egy magzat megsemmisítése mellett, az meg fogja tenni, viszont sokkal veszélyesebb úton, mintha legálisan járna el, ami senkinek sem jó. Viszont mindenféleképp szükség van egy ösztönző erőre az abortusz ellen, hiszen az Egyesült Államokban több államában nem véletlenül büntetik most már, illetve rengeteg ázsiai országban is csak emelkedik azoknak a száma, akik támogatják az eljárást.

Ezek a nyilatkozatok olyan színben tüntethetik fel az egyházat, amit sem a progresszívabb katolikusok, sem a konzervatívabb tagjai a közösségnek, nem akarnak. Az előbbiek rossz fanatizmusnak vélhetik az abortusz betiltását, és úgy érzik, ez megfosztaná őket a jogaiktól, míg az utóbbiak nem helyeslik, hogy ilyen elfogadó a Vatikán a különböző szexuális orientációkat illetően.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása