2024. április 08. 07:00 - Danube Institute

A mesterséges intelligencia határai - az EU, mint törvényhozó

Történelmet írt március 13-án az Európai Parlament, a törvényhozók ugyanis jóváhagyták a világ első, ambíciózus, a mesterséges intelligencia (AI) átfogó szabályozására vonatkozó széleskörű tervezetét.

shutterstock_2283762011.jpg

Az Európai Unió magas rangú tisztviselői szerint az eredetileg 2021-ben javasolt szabályozások arra irányulnak, hogy a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia és technológia lehetséges veszélyeitől a polgárokat kellőképpen megvédjék, miközben az innovációt nem lehetetlenítik el.

Az EU 2022 óta igyekezett a szabályozás elfogadtatását megvalósítani – különösképp mióta a Microsoft által támogatott OpenAI piacra dobta a ChatGPT-t, elszabadítva a globális AI-versenyt. A március 13-ai szavazáskor mindössze 46 képviselő szavazott nemmel – 523-an azonban támogatták a szabályozás bevezetését. Az EU 27 tagállama várhatóan áprilisban hagyja jóvá a szöveget, mielőtt a jogszabályt májusban vagy júniusban kihirdetik az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

"A mai nap ismét történelmi jelentőségű a mesterséges intelligencia szabályozása felé vezető hosszú utunkon" – mondta Brando Benifei olasz törvényhozó, aki Dragos Tudorache román EP-képviselővel együtt támogatta a szöveget a Parlamentben.

Ez az első olyan szabályozás a világon, amely egyértelmű utat mutat az AI biztonságos és emberközpontú fejlesztése felé"

- tette hozzá Benifei közvetlenül a szavazás előtt. "Sikerült megtalálnunk a nagyon kényes egyensúlyt az innovációs érdekek és a védelemre irányuló érdekek között" – mondta Tudorache újságíróknak a szavazás előtt. Az EU belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton is üdvözölte a szavazás eredményét. Mint fogalmazott, Európa mára globális mércét állított fel a megbízható mesterséges intelligencia terén."

Az olyan AI-modellekre vonatkozó szabályok, mint a ChatGPT, 12 hónappal a törvény hivatalossá válása után lépnek hatályba – míg további rendelkezések esetében a vállalatoknak 2 éven belül kell megfelelniük a rendelkezéseknek.

A ChatGPT-hez hasonló generatív AI-modellek lenyűgözték a világot emberihez hasonló képességeikkel – az összetett szövegek feldolgozásától kezdve a kreatív tartalmak, mint például versek készítéséig, vagy éppen az orvosi vizsgálatok elvégzéséig a potenciál látszólag határtalan.

A lehető legkevésbé és csak a szükséges mértékben, arányos intézkedésekkel szabályozzuk az AI modelleket" - mondta Breton az AFP-nek.

A jogsértések esetén a vállalatokat 7,5 millió és 35 millió euró közötti bírsággal sújthatják, a jogsértés típusától és a cég méretétől függően. Szigorúan tiltják a mesterséges intelligencia prediktív rendfenntartásra való felhasználását, valamint az olyan rendszereket, amelyek biometrikus információkat használnak az egyén származásának, vallásának vagy szexuális irányultságának megállapítására.

A szabályok továbbá néhány kivételtől eltekintve komolyan korlátozzák a valós idejű arcfelismerést a nyilvános helyeken – bűnüldözés gyanánt még a rendőrségnek is az illetékes igazságügyi hatóság jóváhagyását kell kérnie az AI telepítése előtt.

Ahogyan a mesterséges intelligencia valószínűleg az európaiak életének minden aspektusát át fogja alakítani, és a nagy technológiai cégek versengenek a dominanciáért ezen a jövedelmező piacon, az EU-t intenzív lobbizás érte és folyamatosan éri a jogszabály miatt.

A francia Mistral AI startup és a német Aleph Alpha, valamint az amerikai székhelyű technológiai óriások, például a Google és a Microsoft kampányában hatalmas pénzek mozognak, hiszen a cégek nem érdekeltek a szigorú szabályozás bevezetésében. Külön figyelmet igényel, hogy az új rendelkezések végrehajtását "tovább gyengítheti a vállalati lobbizás" – főleg, hogy kutatások is kimutatták "milyen erős vállalati befolyás" volt jelen a tárgyalások során.

"A mesterséges intelligenciáról szóló törvény számos részlete még mindig nyitott, és sok végrehajtási jogi aktusban tisztázni kell őket, például a szabványok, küszöbértékek vagy átláthatósági kötelezettségek tekintetében" – mondta három, Belgiumban, Franciaországban és Németországban működő felügyeleti szerv.

Breton biztos hangsúlyozta, hogy az EU "ellenállt azoknak a különleges érdekeknek és lobbistáknak, amelyek a nagy AI-modellek kizárását szorgalmazták a rendeletből", hozzátéve: "az eredmény egy kiegyensúlyozott, kockázatalapú és időtálló szabályozás."

Az AI egyre gyorsabb ütemben terjeszkedő világa ijesztő mértékben képes emberi funkciókat átvenni és végrehajtani. Bár egyelőre a rémhírekkel ellentétben a civil felhasználásban lévő gépi modellek nem tudják helyettesíteni az emberi gondolkodást, mesterséges agyuk nagy kapacitása rengeteg információ azonnali feldolgozására képes – szabályok és határok nélkül azonban ez veszélyessé is válhat, kiváltképp az adatkezelés biztonsága és a felhasználók érdekvédelme szempontjából.

Az Európai Unió nagyszabású jogszabálycsomagja ezekre a kérdésekre és bizonytalanságokra próbál kezdetleges választ adni. A nagyvállalati lobbi mellett kiemelkedően fontos, hogy a civil felhasználók kockázatmentesen és teljes biztonságban vehessék igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

"Létfontosságú, hogy az EU kiaknázza a magánszektor dinamizmusát, amely a mesterséges intelligencia jövőjének hajtóereje lesz. Ennek megvalósítása fontos ahhoz, hogy Európa versenyképesebb és vonzóbb legyen a befektetők számára" – mondta Julie Linn Teigland, az EY Európa, Közel-Kelet, India és Afrika (EMEIA) ügyvezető partnere.

Hozzátette azonban, hogy az EU-ban és azon kívül működő vállalkozásoknak proaktívnak kell lenniük, és fel kell készülniük a jogszabály hatályba lépésére, ami azt jelenti, hogy "intézkedéseket kell tenniük annak biztosítása érdekében, hogy naprakész leltárral rendelkezzenek az általuk fejlesztett vagy telepített mesterséges intelligencia-rendszerekről, és jogi felelősségük megértése érdekében meg kell határozniuk a mesterséges intelligencia értékláncában elfoglalt helyüket".

"Ennek a döntésnek keserédes íze van" - mondta Marianne Tordeux Bitker, a France Digitale közkapcsolati vezetője.

Bár a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály az átláthatóság és az etika szempontjából jelentős kihívásra ad választ, mindazonáltal jelentős kötelezettségeket ró a mesterséges intelligenciát használó vagy fejlesztő valamennyi vállalat számára.”

"Attól tartunk, hogy a szöveg csak további szabályozási akadályokat hoz létre, amelyek előnyösek lesznek az amerikai és a kínai versenytársak számára, és csökkentik lehetőségeinket az európai AI-piacvezetők megjelenésére" - tette hozzá Bitker. Közben egyébként - ahogyan arról korábban beszámoltunk - Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is kötött egy megállapodást az AI fejlesztések biztonságosabbá tételéről.

Annak ellenére, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló európai törvény készen van, a végrehajtása lesz a következő kihívás. " Ehhez figyelmet kell fordítani a kiegészítő jogszabályokra is" – mondta Risto Uuk, a nonprofit Future of Life Institute uniós kutatási vezetője az Euronews Nextnek.

Az AI szabályozására irányuló forradalmi javaslatcsomag elfogadása lépést jelent a jó irányba. Az innovációt és fejlődést nem akadályozó, de bizonyos etikai és jogi korlátok közé szorító határozat pontosításokkal akár megfelelő kiindulási pontot jelenthet az európai felhasználóvédelem és a piac transzparens működtetése érdekében.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása