2024. február 15. 07:00 - Danube Institute

Mongóliába látogatott a német államfő

Diplomáciai kapcsolatainak jubileumát ünnepli idén Németország és Mongólia. A két állam között az 1920-as évek óta szoros a kötelék, kereken 50 éve létesült diplomáciai kapcsolat az államok között. A napokban Frank-Walter Steinmeier német államfő érkezett hivatalos látogatásra az országba.

shutterstock_1660724377.jpg

A mongol fővárosban kezdte meg hivatalos látogatását Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke. A politikus a két ország között idén 50 éve fennálló diplomáciai kapcsolatok tiszteletére érkezett Mongóliába, azonban stratégiai együttműködésről és szorosabb kooperációról is szó eshetett. A hivatalos látogatás célja az elnök szerint a politikai kapcsolatok erősítése, valamint a jobb kulturális kapcsolatok kiépítése. Ulánbátor is sokat remél a német államfő látogatásától.

Ulánbátorban találkozott Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök és Ukhnaagiin Khürelsükh mongol elnök. Az államfők közös sajtótájékoztató keretein belül emlékeztek meg a mongol-német kapcsolatokról, valamint kiemelték a jövőben fontos együttműködési területeket is. „Örömömre szolgál, hogy szoros együttműködésünket tovább kívánjuk erősíteni.” - fogalmazott Steinmeier nyilatkozatában.

Két országot képviselünk, amelyek egymásra találtak. Lehet, hogy földrajzilag távol vagyunk egymástól, ám mégis közel vagyunk, és szükségünk van egymásra.”

- tette hozzá. Az elnök szerint a Mongóliával való együttműködés azért sikeres, mert szoros személyes kapcsolatokra támaszkodhat, ennek pedig a jövőben is nagy jelentősége lehet.

Az elnökök találkozójuk alkalmával gazdasági és kulturális együttműködésekről tárgyalhattak, a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a mongol-német kapcsolatok útjában nem állhat akadály a jövőben sem. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a két ország közül

elsősorban Mongólia számára lehet jelentőségteljes a jövőbeni szorosabb együttműködés, a Kínától és Oroszországtól való nagyobb függetlenség elérése érdekében.

Nem valószínű, hogy Németországgal olyan együttműködés jöhet létre, amely ezt rövid úton lehetővé teszi, ám a kapcsolatok erősítése hozzájárulhat Mongólia ezen törekvéseihez. A korrupció csökkentése, az ország infrastruktúrájának javítása, az oktatás, valamint számos régészeti feltárás is napirendre került az elnökök találkozóján. Németország évek óta aktívan részt vesz bizonyos Mongólia területén zajló ásatásokon, mongol és német kutatók évek óta együtt dolgoznak a Mongol Birodalom ősi fővárosának, Karakorum maradványainak feltárásán.

Nyugati államfők mongóliai látogatásai a mongol külpolitika fontos, elmaradhatatlan részei, hiszen az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan egyfajta átmenet Kína és Oroszország, a másik oldalon pedig a Nyugat között. Különösen reálpolitikai, valamint gazdasági szempontok hajtják Mongóliát két befolyásos szomszédja felé: a mongol export körülbelül 90 százaléka Kínába irányul, kőolajtermékeinek körülbelül 98 százaléka azonban Oroszországból származik. Ugyanakkor a legtöbb mongol számára a demokrácia fontos, a legtöbben ezt tartják ideális politikai rendszernek.

A nyugati országok figyelme és támogatása Mongólia saját fejlődése mellett két szomszédja felé is üzenetet fogalmaz meg: Mongólia nincs egyedül, nem csupán Oroszországra és Kínára számíthat.

Az üzenetek ellenére azonban egyértelmű, hogy Mongólia 2024-ben is Kelet és Nyugat között pozícionálhatja majd saját magát, nem várható hatalmas változás a Németországgal való együttműködési megállapodást követően sem. A 2024-re tervezett látogatások tekintetében is hasonló kettősséget fedezhetünk fel. Várhatóan az országba érkezik Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök, Tokaev kazah elnök, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Nem tudni, orosz vagy kínai vezetőkkel várható-e tárgyalás, ám az biztos, hogy Mongólia számára jelenlegi helyzetéből nehéz lehet kiutat találni.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása