2023. november 06. 07:00 - Danube Institute

Lehet-e Oroszország hiteles közvetítő az izraeli-palesztin konfliktusban?

Ahogyan arról a The Moscow Times is beszámolt, október 26-án a Hamasz delegációja Moszkvába utazott, ahol a küldöttség tagjai magas beosztású orosz tisztségviselőkkel tárgyaltak. A Hamasz és Oroszország közti találkozó céljaként a különböző források több okot is megneveztek, az orosz fél pedig időről időre saját közvetítő szerepét hangsúlyozza, de valóban lehet-e Oroszország hiteles közvetítő a palesztin-izraeli konfliktusban?

shutterstock_2329478503.jpg

A Hamasz október 7-i támadását követően a terrorszervezet küldöttsége Abu Marzook vezetésével Moszkvába utazott, ahol a közlemények szerint a Gázában fogva tartott izraeli túszok szabadon engedéséről is tárgyaltak.

Mint ismeretes Oroszország nem tekinti terrorszervezetnek a Gázai övezetben székelő Hamaszt, amely jelenleg is háborúban áll Izraellel.

hamaszterrortabla.jpg

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a találkozó kapcsán ismertette az orosz álláspontot: "Úgy véljük szükséges, hogy a kapcsolatot az összes érintett féllel fenntartsuk.". Maga Vlagyimir Putyin korábban már szintén jelezte, hogy Moszkva közvetítőként kíván fellépni, a palesztinok és Izrael közti konfliktus megoldása érdekében. Mint mondta,

Oroszország mindkét féllel baráti kapcsolatokat ápol, ezért senki sem gyanakodhatna arra, hogy elfogultak lennének valamelyik fél irányába.

Izrael azonban érthető módon nem tartja megbízható tárgyaló félnek a Hamaszt és határozottan elítélte Oroszországot, amiért a terrorszervezet képviselőivel tárgyalt. „Izrael a Hamasz magas rangú tisztségviselőinek moszkvai meghívását obszcén lépésnek tartja, amely támogatja a terrorizmust és legitimálja a Hamasz terroristáinak atrocitásait” – közölte az izraeli külügyminisztérium, továbbá felszólította Moszkvát, hogy haladéktalanul utasítsa ki a Hamasz vezetőit.

Ahogyan arra a The Guardian is felhívja a figyelmünket, a találkozó egy olyan időszakban ment végbe, amelyben Oroszország mindinkább elszigetelődik a Nyugattól és egyre szorosabbra fűzi a viszonyát Iránnal, amely nem csak Izrael esküdt ellensége, de a Hamasz bőkezű támogatója is. 

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta a perzsa állam önmegsemmisítő drónokkal látja el Oroszországot és ily módon Moszkva Irán lekötelezettjévé vált.

A perzsa állammal való szoros kapcsolat azonban nem az egyetlen tényező, amely diszkreditálja Oroszország pártatlanságát. Az AP News szerint Oroszország október 16-án hétfőn egy olyan tervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely elítéli Izraelt, azonban a Hamaszról említést sem tesz. A BT végül nem fogadta el a tervezetet. 

Moszkva ugyan elismerte Izrael önvédelemhez való jogát, azonban elítélte a zsidó államot a "kegyetlen módszerek" miatt, amelyeket a terrorszervezet ellen vívott küzdelem során alkalmazott.

Függetlenül attól, hogy az izraeli módszerek kegyetlenek-e vagy sem, enyhén szólva is cinikus egy jelenleg is háborúzó országnak az emberi jogok piedesztáljára emelkedve kioktatni egy másik hadban álló országot. Oroszország Ukrajna elleni háborúját ugyanis főleg önvédelmi okokra hivatkozva indította el, hogy a NATO ne tudja mindinkább bekeríteni.

Oroszország Ukrajna megtámadását követően gyakran hivatkozik arra, hogy úgymond ősi orosz területeket foglal vissza, míg Izraelt a nemzetközi közösség mélyen megvetné, ha történelmi előjogaira hivatkozva okkupálná a Gázai övezetet. Pedig valóban kérdéses, hogy

amennyiben Izraelnek sikerül fölszámolnia a Hamaszt Gázában, akkor mi lesz a terület sorsa?

Magára hagyja és ismét az iszlám szélsőségesek irányítása alá kerül, vagy esetleg a nemzetközi közösség ráerőlteti Izraelre a kétállami megoldást? Mindezek olyan kérdések, amelyekre a közeljövőben fogunk választ kapni.

Mindent egybevetve elmondható, hogy a többi nagyhatalomhoz hasonlóan Oroszország is csak a saját érdekeit tartja szem előtt, amikor az izraeli-palesztin kérdéssel kapcsolatban állást foglal. Úgy tűnik, hogy Moszkva a nemzetközi események sodrásában nem hiteles közvetítővé válik, hanem egyre inkább Izrael ellenségévé.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Zámbori Jonatán

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása