2023. október 19. 16:00 - Danube Institute

Próbára teszi az izraeli konfliktus Kína és India diplomáciai ambícióit

Diplomáciai kihívás elé állította az Izrael és a Hamász között dúló háború a két felemelkedő hatalmat, Kínát és Indiát. Az új évezred kezdetétől a két ország gazdasági és geopolitikai hatalma egyaránt jelentős növekedésnek indult. Az elmúlt években mindkét ország aktívan törekedett saját pozíciójának bebiztosítására, befolyásának kiszélesítésére. A konfliktus azonban jelentős mértékben újraírhatja az eddig ismert játékszabályokat, mely nemcsak saját kapcsolati hálójuk, hanem az őket körülvevő régiók és a globális politika szempontjából is kiemelkedő fontosságú – írja a Deutsche Welle. 

shutterstock_1982402339_1.jpg

Alig pár napja robbant ki a háború a Hamász és Izrael között, Kína máris kényes helyzetbe került. Kapcsolata Palesztinával az 1960-as, ’70-es években kezdődött, amikor Peking a maoizmushoz és a felszabadító mozgalmakhoz való igazodása miatt támogatni kezdte a palesztinok ügyét. Az 1980-as években a kevésbé radikális Kína közelebb került Izraelhez, így a kapcsolatuk változásnak indult. A két ország csak 1992-ben vette fel a teljes körű diplomáciai kapcsolatot, azóta Kína habár támogatja a kétállami megoldást és közvetítőként is segítene rendezni a viszonyokat, gazdasági és technológiai kapcsolatai révén az elmúlt időszakban egyre közelebb került Izraelhez.

Kína egyelőre nem foglalt állást a konfliktusban, tartózkodik attól, hogy elítélje az izraeli civilek elleni mészárlást,

ehelyett csupán egy semmitmondó nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólította az érintett feleket, hogy maradjanak nyugodtak, tanúsítsanak önmérsékletet és azonnal fejezzék be az ellenségeskedést a polgári lakosság védelme és a helyzet további romlásának elkerülése érdekében. Hszi Csin-ping kínai elnök megerősítette a nyilatkozatot, és elítélt "minden erőszakot és a civilek elleni támadást", azonban nem nevezte meg konkrétan a Hamászt. Peking tartózkodása erős kétségeket ébreszthet potenciális regionális békevédnöki szerepével kapcsolatban, valamint komoly kérdéseket vethet fel a háborúban lévő felekkel eddig fenntartott kapcsolatában is.

Izrael maga is a Hamász "erőteljesebb elítélését" várta volna Kínától, egyik legfontosabb kereskedelmi partnerétől. Ugyanakkor, ha Peking ennél határozottabb kijelentést tenne, azzal kockára tenné nem csak palesztin, hanem más arab és iráni partnereivel ápolt kapcsolatát is.

Nehéz döntés elé került Izrael másik jelentős partnere, India is. Új-Delhi régóta tartó egyensúlyozó tevékenységet folytat Tel-Aviv és a palesztinok között, mely jelen események fényében tarthatatlanná válhat. Habár India az elmúlt években - például kereskedelmi és védelmi együttműködések révén - egyre közelebb került Izraelhez, hosszú ideje a "palesztin ügyek" támogatója.

A támadásokat követően India miniszterelnöke, Narendra Modi egy Izraelt határozottan támogató, a terrortámadásokat elítélő nyilatkozattal reagált.

 

Arra, hogy Kínával ellentétben India miért állt ki Izrael mellett, több magyarázat is szolgálhat. Új-Delhi támogatása saját, terrorizmussal kapcsolatos tapasztalatain is alapul, mely erős szolidaritást teremthet a két ország között. Taktikai szempontból fontos szem előtt tartani azt is, hogy India nemzeti választások előtt áll, így a terrorizmussal szembeni kemény fellépés politikailag célszerű lehet számára. Nem hagyhatóak figyelmen kívül továbbá közel-keleti együttműködései sem, különösen Izraellel, tekintettel az elmúlt években kereskedelmi kapcsolataik terén megfigyelhető jelentős mértékű növekedésre.

 

izrael-india.png

Forrás: Trading Economics 

Megállapítható, hogy a közelmúltbeli közel-keleti geopolitikai fejlemények megerősítették Izrael és India partnerségét, miközben némi távolságot hoztak India és a palesztinok közé. Mindezek ellenére India nem engedheti meg magának, hogy teljes mértékben Izrael pártjára álljon. India továbbra is támogatja a kétállami megoldást, illetve a közvetlen tárgyalások újrafelvételét egy szuverén, független, biztonságos és elismert határok között élő, Izraellel békében egymás mellett élő Palesztina állam létrehozása érdekében.

Jelen helyzetben India a háború alatt várhatóan a lehetőségeihez mérten visszafogottan fog viselkedni a nyilvánosság előtt,

privátan jelezve Izrael támogatását, miközben palesztin tárgyalópartnerei felé igyekszik azt kommunikálni, hogy az Izraellel való szolidaritás kifejezése részéről csupán a Hamász terrorizmusára adott reakció, nem pedig a palesztin ügy elutasítása.

Mind Kína, mind India fontos szereplők a Közel-Kelet stabilitásáért folytatott erőfeszítésekben, kapcsolataik Izraellel lehetővé teszik számukra, hogy részt vegyenek a régió fejlődésében és békéjének előmozdításában. Az, hogy a jelen helyzet mennyiben módosít ezen és hogy a két ország konfliktuskezelési politikája sikeresnek bizonyul-e ebben a rendkívül képlékeny és kiszámíthatatlan helyzetben, még a jövő zenéje. Az azonban biztos, hogy az eddig ismert közel-keleti viszonyok nincsenek többé.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása