2022. november 02. 16:00 - Danube Institute

Megmentheti-e egy indiai a brit Konzervatív Pártot?

Rishi Sunak csak idén harmadikként ül az Egyesült Királyság miniszterelnöki székébe. A gazdaság hevesen köhög, a skótok függetlenednének, a Munkáspárt előretör. Tud-e újat mutatni az Egyesült Királyság első színesbőrű miniszterelnöke, vagy a politikai süllyesztőbe kerül?

shutterstock_1851208261.jpg

Nagy-Britannia totális apátiával nézi, ahogy a Downing Streetnek ismét új lakója lett. Liz Truss gyors és kaotikus miniszterelnöksége után a közvélemény nagy része már-már reményvesztetten figyeli a londoni politika újabb fordulatait. sokan tulajdonképpen csak egy újabb ideiglenes játékosnak nézik Rishi Sunakot, aki - Liz Trusshoz hasonlóan - néhány hónapon belül eltűnik, s az ország tovább zakatol a politikai káoszban. Amiben egyébként van egy sajátos előrehaladás, legalábbis a színfalak között.

Míg Liz Truss miniszterelnökségét sokan ellenezték, Rishi Sunak mögött viszonylag normális pártegység van kialakulóban.

Kormánya névsorát sem legfontosabb támogatóiból, hanem a konzervatívok teljes spektrumáról állította össze, ezáltal sok csoportnak téve gesztust. Akkor is jó kezdeményezés ez, ha megvannak a sajátos csúfságai: a még Liz Truss alatt lemondott Suella Braverman így például minden további nélkül visszatérhetett a kormányba október 25-én, mindössze hat napi távollét után, pedig belügyminiszterként súlyos adatvédelmi visszaélést követett el (államtitkokat továbbított személyes e-mail fiókjából).

Rishi Sunak pozícióját identitáspolitikai előnyei is megerősítik.

A poszt-Brexit brit politikai életben egyre erősebb a skót függetlenségért és az ír újraegyesítésért kampányolók hangja.

Ezek a kampányok általában történelmi sérelmekre építenek. Narratívájukban a főgonoszok a brit uralkodó osztály tagjai, amelynek ősei leigázták kelta őshazáikat, s most is részesülnek ennek előnyeiből. Nicola Sturgeon Skót Nemzeti Pártja már arra készül, hogy 2024-re új függetlenségi népszavazást írjon ki.

Ahogyan egy skót belpolitikával foglalkozó blog írja, Rishi Sunak ebben a konfliktusban az új Nagy-Britannia jelképe lehet. Színesbőrű bevándorlóként nem lehet egyértelműen összekötni a régi brit uralkodó osztállyal. Rishi Sunak Egyesült Királysága egy olyan konzervatív jövő képét vetítheti, ahol a régi történelmi sérelmek már irrelevánsak, hiszen egy új vezető osztály lépett színre. Ezzel megnehezítheti a függetlenségi mozgalmak helyzetét. Persze, mindenre megvan a trükk: lehet úgy is érvelni, hogy ha nem is származásában, de mentalitásában a régi urak örökségét képviseli. Mindent összevetve azonban Rishi Sunak karaktere nehezebben támadható, mint bármilyen más, fehér brit miniszterelnök. Az Opinium Research szerint kormánya több tényezőben nagyobb bizalmat élvez az ellenzékkel szemben, napokkal megalakulása után.

Az új kormánynak azonban nem szabad jó párton belüli és identitáspolitikai helyzetére alapozva elkényelmesednie. Daniel Hannan, a The Telegraph publicistája felhívja a figyelmet arra, hogy 

a konzervatívokban a sok zűrzavar után meg lehet a hajlandóság arra, hogy igyekezzenek biztonsági játékot játszani, semmi komolyat nem változtatni, s csak várni a gazdaság és a világpolitika jóra fordulását.

Azonban ez nagyon veszélyes, hiszen a jelenlegi helyzet sok azonnali döntést kíván. A brit kormánynak sürgősen kellene 250 millió fontnyi megszorítást hoznia, hogy a költségvetést kiegyensúlyozhassa. Ez nem megy biztonsági játékkal. Sürgősen dönteni kell az Ukrajnának nyújtott segélyek és az emelkedő energiaárak kezeléséről is. Ezenkívül meg kell fordítani a narratívát a gazdaság gyengélkedését illetően is. A Munkáspárt szerint az egész a konzervatívok hibája, pedig nyilvánvaló, hogy két évnyi Covid-korlátozás és az ukrajnai háború okozta sokk óriási szerepet játszottak a helyzet kialakulásában, miközben való igaz, hogy

az Egyesült Királyság a Covid utáni gazdasági krízist eddig leggyengébben kezelő országok között van: az alacsonyan tartott kamatok és adók óriási inflációs nyomást helyeznek a gazdaságra.

Sunak legfontosabb feladata gazdasági szempontból ennek a kezelése. A Telegraph szerint ennek jó módszere lehetne a vámcsökkentés, ami fékezné az inflációt. Igaz, ez az Egyesült Királyság cégei számára nem lenne túl előnyös, de vészhelyzetben megtenné a hatását. Ezzel együtt a korábbi EU-szabályozásokat is ki lehetne vezetni, versenyképesebbé téve a gazdaságot, s rákényszerítve az ellenzéket, hogy vagy álljon be a népszerűtlen EU-szabályozások mögé, vagy pedig támogassa a kormány döntését. Ezeknek az intézkedéseknek a gazdasági és politikai hatásaira nagy szükségük van a toryknak 2024-ben, amikor is új parlamenti választások jönnek majd.
Rishi Sunak jó alapról indul, de sok nehéz, főleg gazdasági jellegű döntést kell meghoznia miniszterelnöksége alatt. Minden esélye megvan rá, hogy stabilizálja a Konzervatív Pártot, de ha nem igyekszik, ő is percember lehet a brit politika kortárs káoszában, s gyorsan elvesztheti székét.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása