2022. július 18. 07:00 - Danube Institute

Kína Covid politikája gátolhatja a gazdasági növekedését

Sanghaj Kína kereskedelmi központja újbóli lezárások elé nézhet, mivel az elmúlt hetekben megugrott a koronavírus fertőzések száma. A kínai vezetés nem enged a „zéró-covid” politikájából, amelynek célja a járvány korai elfojtása, azonban ennek a gazdasági ára magas. Bizonytalan az, hogy Kína covid politikája milyen hosszútávú hatásokat von maga után az országban és globálisan - írja elemzésében a Reuters.

shanghai-g2c1acf1a4_1920.jpg

A körülbelül 26 millió lakosú Sanghajban áprilisban és májusban teljeskörű lezárást vezetett be a központi kormányzat. Sanghaj lakosainak pszichés és mentális állapotán is nyomott hagyott a karantén két hónapja, viszont a lezárások globális gazdasági veszélyeket is rejtettek magukban.

Kína gazdasága csupán 1%-kal nőtt a második negyedévben és az előrejelzések szerint az egész évre 4%-os bővülés várható, ami messze elmarad Kína nagyjából 5,5%-os hivatalos céljától.

Sanghaj lakosai jelenleg tömeges tesztelésen esnek át a növekvő esetszámok miatt, valamint az összes repülőgépjáratot törölték a városban. A helyi járványadatok európai szemmel nézve igen csekélynek tűnhetnek, mivel július 12-én 14 új beteget jelentettek a hatóságok. A vezetés próbálja a kedélyeket hűteni, hogy nem terveznek lezárásokat, viszont a tavaszi karantén is egyik napról a másikra következett be. 

Az év elején Sanghajban és más kínai városokban bevezetett korlátozások megtépázták a világ második legnagyobb gazdaságát, a globális ellátási láncokban és a nemzetközi kereskedelemben súlyos fennakadásokat okozva.

A zéró covid politika örökké nem tartható fenn, mivel a járványszakértők többsége szerint a következő években továbbra is előfordulnak koronavírus járványhullámok. Így a karanténok egyre nagyobb nehézséget okozhatnak a kínai államnak, mivel az emberek élelmiszerellátása is veszélybe kerülhet, hiszen nem léphetnek ki otthonukból. Ráadásul a helyi és az országos gazdaság mindig egy újabb talpra állásra kényszerül. Ha Kína hosszútávon tartja magát az ismertetett elvhez, gazdasági növekedése még inkább lassulni fog, valamint globálisan is visszavetheti a kereskedelmet.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása