2022. május 14. 09:00 - Danube Institute

Hatékonyak-e az Oroszország elleni szankciók?

Azok az előrejelzések, melyek szerint az orosz gazdaság a háború és a sorozatos szankciók hatására összeomlás szélére kerül, még nem látszanak beteljesülni. Oroszország ugyanis megtartotta gazdasági stabilitását, és továbbra is működképes államként funkcionál. Ennek az okait tárta fel a The Economist egyik cikkében.

shutterstock_2135028235.jpg

Az egyik magyarázat a cikk írója szerint, hogy Oroszország valutájának értéke felfele ívelő pályára állt, és olyan szinten mozog, mint az ukrán invázió előtti időszakban. A reálgazdaság is meglepően rugalmas. Igaz, az orosz fogyasztói árak több mint 10%-kal emelkedtek az év eleje óta, mivel a rubel kezdeti leértékelődése megdrágította az importot, ráadásul sok nyugati cég kivonult, így csökkentve a kínálatot.

Az orosz állampolgárok ugyanakkor a márciusi „pánik” után újra szabadon költenek a kávézókban, az éttermekben és a bárokban.

Az orosz jegybank április 29-én 17%-ról 14%-ra csökkentette az alapkamatot, ami annak a jele, hogy a februárban kezdődött pénzügyi riadalom némileg enyhült. Az egyes közgazdászok előrejelzései is megkérdőjelezhetők abban a tekintetben, hogy az orosz GDP akár 15%-kal is visszaeshet. Oroszország már az invázió előtt is zárt gazdaság volt és ez nagyban korlátozta a szankciók hatását.

A gazdaság rugalmasságát a fosszilis tüzelőanyagok exportálása is biztosítja. Az invázió óta Oroszország 65 milliárd dollár értékben adott el külföldre fosszilis energiahordozót.

További pozitív gazdasági fejlemény volt az Orosz Föderáció számára, hogy 2022 első negyedévében az állam szénhidrogénekből származó bevételei éves szinten több mint 80%-kal nőttek. Ennek egyik oka pedig éppen az Unió által folyamatosan lebegtetett szankciók miatt dráguló olaj és gáz volt.

Oroszország 2014 - a Krím-félsziget annektálása - óta szembesül különböző nyugati szankciókkal, ezért stratégiát kellett kidolgoznia annak érdekében, hogy képes legyen önállóbbá válni. 2014-ben Oroszország az uniós szankciókra reagálva élelmiszer-embargót jelentett be, amelynek hatására fellendült az orosz mezőgazdaság, és az elmúlt öt évben 24%-ra csökkentették az importált élelmiszerek arányát.

Felvetődik a kérdés: a sorozatos szankciók mennyire hatékonyak Oroszországgal szemben, egyáltalán lerövidíthetik-e a háborút. Az Európai Bizottság május 4-én javasolta az összes orosz olaj behozatalának betiltását. Az orosz olajembargó lenne az EU hatodik szankciós csomagja.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása