2022. április 22. 07:00 - Danube Institute

Ugyanazzal a problémával küzd Macron, mint Biden

Hiába érkezik jobbról a fő kihívás, az újraválasztásra pályázó francia elnök támogatottsága a baloldali és a fiatal szavazók körében egyaránt kérdéses.

shutterstock_623701430.jpg

Közeledik a francia elnökválasztás mindent eldöntő második fordulója. Noha előzetesen sokan szűk Macron-győzelmet jósoltak, és a legfrissebb felmérések szerint a véghajrára az olló kissé szét is nyílt, az láthatóvá vált, hogy a regnáló államfő mögött nem túl széles a társadalmi támogatottság. Ezt a jelenséget vette alapul, illetve állította párhuzamba Joe Biden amerikai elnök helyzetével a Daily Beast nevű baloldali portálra írt véleménycikkében David Rothkopf.

Publikációja elején a szerző végigveszi az elnökválasztás első fordulójának eredményeit, majd számos kollégájához hasonlóan ő is megállapítja, hogy Emmanuel Macron és Marine Le Pen végső megmérettetésén a második fordulóról harmadikként épphogy lemaradó Jean-Luc Mélenchon baloldali bázisának elszipolyozása lehet az egyik legfontosabb tényező. E feladat első blikkre nem is tűnik lehetetlennek a centrista Macron szemszögéből, hiszen kihívója a politika spektrum másik oldalán áll, Mélenchon pedig óva intette szavazóit attól, hogy április 24-én Le Penre adják le a voksukat.

Rothkopf szerint azonban Macron így is megizzadhat a baloldali szavazatokért. A szegényebb vagy szociálisan érzékeny rétegek körében alapvetően a gazdagok elnökeként tekintenek rá,

globalista liberális vízióit pedig nem éppen értékelik, amikor akad elég megoldandó probléma otthon. Le Pen ezt felismerve jó érzékkel alakította kampányát, visszafogta szélsőségesnek bélyegzett retorikáját, és az ország égető gazdasági problémáira helyezte a hangsúlyt – teszi hozzá az újságíró. Az sem elhanyagolható, hogy míg a második terminusára készülő köztársasági elnök tarolt az idősebb korosztályokban, addig a fiatalabbak körében a jelenlegi kihívója bizonyult népszerűbbnek – mutat rá a France 24 állami tévécsatorna. Ugyan a zászló Macronnak áll, a szerző úgy véli, hogy ha Le Pen köré felsorakozik a teljes jobboldali tábor, a baloldali szavazók pedig bizonytalanok, akkor akár meglepetés is születhet.

A politikai viszonyok és az aktuális vezetők közti különbségek ellenére Rothkopf meg van győződve arról, hogy a tengerentúlról a demokraták árgus szemekkel követik az elnökválasztás minden mozzanatát.

Biden ugyanis hasonló kihívással néz szembe, mint Macron: valahogyan mozgósítania kell az elhidegült baloldali szavazókat, és meg kell nyerni a fiatalok támogatását.

Előbbi csoport azért lehet csalódott, mert számos általuk várt intézkedés különböző okok miatt nem valósult meg, utóbbi kapcsán pedig aggasztó, hogy az amerikai elnök támogatottsága óriásit zuhant egy év alatt.

A francia elnökválasztással kapcsolatos írásainkat ide kattintva éred el.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása