2022. március 31. 07:00 - Danube Institute

Az ismert demokrata képviselő szerint bajban van Biden

Alexandria Ocasio-Cortez a minap egy rádióműsorban azt ecsetelte, hogy a 79 éves amerikai elnök népszerűsége rohamosan romlik a fiatalok körében – szúrta ki a New York Post. 

aocbiden_nyito.jpg

Az NBC a napokban arról számolt be, hogy legújabb közvélemény-kutatásuk szerint Joe Biden támogatottsága az általuk mért eddigi legalacsonyabb szintre, körülbelül 40%-ra süllyedt. A Reuters és az Ipsos közös mérésének legutóbbi frissítése hasonló eredményről tanúskodik. A második elnöki évét taposó Biden mutatói jókora mélyrepülésen mentek keresztül a ciklusa folyamán, és ami számára még aggasztóbb, a fiatalok körében az átlagnál is látványosabb a visszaesés.

Utóbbi problémára hívta fel a figyelmet a magát demokratikus szocialistának valló Alexandria Ocasio-Cortez, New York 14. körzetének kongresszusi képviselője. A New York 1 nevű rádiócsatornán adott interjújában arról beszélt, hogy

Biden egyre soványodó támogatottsága nem csupán a szűk független réteg aktuális preferenciát tükrözi, hanem a Demokrata Párt kulcsszavazóinak számító fiatal és progresszív csoportok elveszítésével fenyeget.

A New York Post összefoglalójából kiderül, hogy a 32 éves politikus borúlátó kijelentése akkor hangzott el, amikor a téma az idei félidős választások esélyeire terelődött. Az elnökválasztások közötti megmérettetésen a Fehér Házat uraló párt általában veszít kongresszusi székeinek számából, a demokraták többsége pedig mindkét kamarában hajszálvékony. Ocasio-Cortezt arról kérdezték, hogy miképp tudnák elkerülni a kisebbségbe szorulást.

A Demokrata Párt baloldali-progresszív szárnyának vezéregyénisége meg van győződve róla, hogy a támogatottság visszanyerésének fő húzóereje a diákhitelek elengedése lehetne,

amit Joe Biden már a választási kampánya során megígért, ám azóta sem teljesített. Külön pikantériája a dolognak, hogy a képviselőnő szerint kizárólag az elnök végrehajtói hatáskörébe tartozik a már így is feszített költségvetést megterhelő intézkedés meglépése, míg Nancy Pelosi képviselőházi elnök korábban leszögezte, Biden nem jogosult egymaga sztornózni a diákok adósságát, mivel a folyamatban kikerülhetetlen hatáskörrel bír a kongresszus.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása