2022. január 12. 07:00 - Danube Institute

Lezáráspárti politikusok menekülnek a lezárásoktól mentes Floridába

Ron DeSantis kormányzónak böki a csőrét, hogy az ő államában üdülnek a világjárványt lazábban kezelőket kritizáló közéleti szereplők.

florida_nyito.jpg

Az Egyesült Államok politikai főáramába alaposan beágyazódott a koronavírussal kapcsolatos intézkedések körüli vita. A két nagy párt összességében máshogy képzeli el a világjárvánnyal való együttélést, ami jól megmutatkozik a lezárásokkal, a korlátozásokkal és a kötelező oltásokkal kapcsolatos álláspontokban. Általánosságban elmondható, hogy a republikánus vezetésű államokban lazábbak a szabályok, míg a demokraták többnyire a szigorúbb, jobban központosított járványkezelésben hisznek. Nem meglepő tehát, hogy a két tábor politikusai között megy az adok-kapok az ügy körül: a szövetségi kormány sokat vitatott, kötelező oltással kapcsolatos elképzeléseit nem győzik kritizálni a republikánus oldalon; míg Florida vagy Texas lezárásokat ellenző vezetésére a demokraták rendszeresen ráolvassák a fertőzés felkúszását és a halálozásokat.

Legutóbb Ron DeSantis floridai kormányzó szúrt oda az egyik sajtótájékoztatóján „lezáráspárti” politikai ellenfeleinek, akik állítása szerint

az elmúlt időben sorra érkeztek kikapcsolódni a korlátozásokat mellőző déli államba, miközben a republikánusok lazább hozzáállását bírálják.

Az elnökjelöltségre is esélyesnek tartott politikus a témát annak kapcsán hozta fel, hogy Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő a szilveszteri vakációját Floridában töltötte, melynek folyamán élt is az állam nyújtotta lehetőségekkel, így például maszk nélkül vett részt rendezvényeken – írja a Daily Mail. DeSantis hozzátette: örül, hogy Florida egy olyan hely, ahol az odaérkezők a saját döntéseikre vannak utalva, és széles körű szabadságot élvezhetnek; ugyanakkor

képmutatónak tartja azokat, akik ezt úgy teszik, hogy közben kritizálják az intézkedéseket, illetve azok hiányát.

Közben jónéhányan siettek a szocialista képviselőnő védelmére, megjegyezve, hogy Ocasio-Cortez édesanyja Floridában él, valamint azzal érvelve, hogy télvíz idején nem meglepő, ha egy északi államból valaki délnek veszi az irányt, hogy pár napig rövidujjúban ücsöröghessen a tengerparton. A két politikai tábor közötti vita szilveszter napján kifejezetten érdekes fordulatot vett, amikor is Trump egyik korábbi tanácsadója, Steve Cortes két pontban véleményezte azt: az elsőben képmutatásról beszélt ő is, míg a másodikban azt nehezményezte, hogy a képviselőnő párja meztelen lábbal és egy „förtelmes” pár szandálban ül az asztalnál.

A bejegyzésre reagálva Ocasio-Cortez arra a következtetésre jutott, hogy a republikánus kommentátor csak irigykedik, amiért ő nem létesíthet romantikus kapcsolatot vele.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása