2021. december 23. 07:00 - Danube Institute

Végveszélyben Biden programjának legmeghatározóbb csomagja

Továbbra is törhetetlen saját frakciótársuk ellenállása, csalódottan zárják az évet a demokraták.

bulidback_nyito.jpg

Mint ahogy arról korábban már részletesebben beszámoltunk, a Biden-adminisztrációnak hónapok óta komoly fejfájást okoz Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor, aki történetesen a Demokrata Párt színeiben ténykedik. A szenátus kiegyensúlyozottsága miatt döntő figurává váló politikus nem hajlandó ugyanis áldását adni az elnök nagyszabású költekezési programjára, amelynek fő célja a szociális háló amerikai léptékkel nézve igen jelentős erősítése és bizonyos klímavédelmi elemek finanszírozása.

A témával kapcsolatos múltkori szemlénk óta a párton belül vitában álló felek folyamatosan egyeztettek, ám képtelenek voltak dűlőre jutni, így az már az év utolsó hónapjára fordulva

egyértelművé vált, hogy Biden legkorábban csak 2022-ben láthatja asztalán a szignójára váró tervezetet.

Vagy talán akkor sem? Demokrata szemszögből a patthelyzet elhúzódása már önmagában csalódottságra adott okot, Manchin minapi megnyilvánulása viszont biztosan gondoskodott arról, hogy a párttársak egyenesen frusztrálva vonuljanak év végi szabadságukra.

A centrista szenátor a Fox vasárnapi beszélgetős műsorában jelentkezett be Bret Baier vendégeként, ahol a téma nem lehetett más, mint a sokat vitatott törvényjavaslat.

Az interjú során Manchin többször leszögezte, hogy jelenlegi formájában továbbra is képtelen elfogadni a kétezer oldalszámot is meghaladó és csaknem 2000 milliárd dolláros tervezetet, mivel szerinte az kedvezőtlenül hatna többek között az őt megválasztó nyugat-virginiai állampolgárokra. Sőt, az interjúból az is kiderült, hogy

a demokrata politikus fenntartásai az utóbbi időben nemhogy nem csillapodtak, hanem erősödtek a járványhelyzet és az infláció szüntelen súlyosbodása miatt.

E két aggasztó tényező mellé veszi a geopolitikai feszültségek fokozódását is, mondván a gazdaság stabilizálása és az energiafüggetlenség biztosítása elengedhetetlen a globális versengésben való megfelelő helytálláshoz.

Mondani sem kell, hogy Manchin legújabb állásfoglalása érzékenyen érintette a demokrata elitet. A Biden-adminisztráció egyes magas beosztású tisztviselői a Financial Times beszámolója szerint már azt hitték, hogy közel járnak a megállapodáshoz, nem meglepő tehát, hogy sokakat valóságos hidegzuhanyként ért a Fox News riportja. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke arról beszélt, hogy a nyugat-virginiai szenátor egy megmagyarázhatatlan pálforduláson esett át, amellyel megszegte az elnök és a kongresszusbeli kollégái felé vállalt elköteleződését.

Az amerikai és nemzetközi sajtó egyaránt úgy értékelt, hogy a fejlemények hatalmas csapást jelentenek Biden számára, akinek programja egyértelműen e törvény köré lett felépítve.

Az elnök szavaiban ugyanakkor a Manchin-interjú után néhány nappal már fellelhető volt némi pozitivitás. „Van még esély a tervezet megvalósulására, a szenátor és én össze fogunk valamit hozni” – idézi a The Hill. 

A remény még valóban nem halt meg, habár a helyzet szorult, és a lehetséges forgatókönyvek közel sem úgy néznek ki, mint ahogy azt Biden év elején elképzelte (Bernie Sandersről nem is beszélve). A tervezetről további vitákat folytathatnak a felek, de az biztosnak tűnik, hogy ebben az esetben még lejjebb kéne adni a progresszív prioritásokból. A Brookings Intézet felvetése alapján a csomagot akár szét is lehetne szedni darabjaira, hogy legalább a népszerűbb intézkedések (pl. gyermekek utáni adójóváírás) megvalósulhassanak. Persze abban is lehet bízni, hogy egy év múlva az időközi választásokon a demokraták plusz szenátusi helyeket szereznek, és nem lesznek kiszolgáltatva Manchinnak; csakhogy nem érdemes, mivel a párt szénája így sem áll túl jól, ha pedig jövő ilyenkor még mindig nem lehet mivel fémjelezni Biden ciklusát, akkor pláne alig lesz erre esély.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása