2021. december 10. 16:00 - Danube Institute

Egyre valószínűbbnek tűnik az életpárti fordulat Amerikában

Sajtóhírek szerint a Legfelsőbb Bíróság hajlik a jelenlegi szabályozásoknak keretet adó 1973-as ítélet felülbírálására, amely után 12 államban rögtön betiltanák az abortuszt.

abortusztilalom_nyito.jpg

Az Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban különösen nagy figyelem hárult az abortuszkérdésre. Így természetesen az azt meghatározó Roe v. Wade mérföldkőszerű legfelsőbb bírósági ítéletre is, amely lassan fél évszázada tiltja az állami szervek jogi beavatkozását a kismamák döntésébe egészen addig, amíg a magzat nem válik életképessé (a terhesség 24. hete környékén). Ugyan 1992-ben egy másik nagy jelentőségű ügyben kijelentették, hogy az állam valamelyest szabályozhatja a beavatkozást a magzat életképessége előtt is, amíg ennek során nem ró indokolatlan terhet az érintettekre. Ugyanakkor megerősítették, hogy a tiltás továbbra sem elfogadható a korábban megállapított időpontig.

A precedensek állhatatosságát az utóbbi időben Texas és Mississippi törvényhozása is kemény próbatétel elé állította. A texasi abortusztörvényről már több ízben is született cikk blogunkon. A konzervatív többségű szövetségi Legfelsőbb Bíróság szeptemberben végül hagyta, hogy az ország legszigorúbb korlátozása hatályba lépjen, és azóta sem marasztalta el az államot. A jogalkotók úgy kerülték el az alkotmányellenességet, hogy a szívdobbanás detektálása után végrehajtott terhességmegszakítások büntetését nem állami kikényszerítés útján, hanem magánszemélyek által kezdeményezett polgári perekkel tették lehetővé.

Októberben Mississippi 2018-ban elfogadott, majd a körzeti és a fellebbviteli bíróság által is elkaszált abortusztörvényével kezdett el foglalkozni az Egyesült Államok legmagasabb bírói fóruma. A bevezetésre szánt korlátozás a várandósság 15. hetéig engedélyezné a döntést, azaz körülbelül két hónapot csípne le a mérvadó 1973-as ítélet által meghatározott időkeretből. Az tehát nem kérdéses, hogy a jelenlegi jogi keretek között a törvény alkotmányellenesnek számít, ugyanakkor

a Legfelsőbb Bíróság nem ilyen szűken vizsgálja az esetet, hanem – miképp arra jogosult – a Roe v. Wade ítéletének esetleges felülbírálását is kilátásba helyezte. Mondani sem kell, hogy az ügy társadalmi és politikai jelentősége ennélfogva hatalmas.

A tengerentúlon a napokban futótűzként kezdett el terjedni a hír, miszerint a testület a 6-3 arányú konzervatív túlsúlynak köszönhetően hajlik a fél évszázados keretrendszer teljes megváltoztatására.  Az emellett szóló talán legfőbb érv úgy szól, hogy a

megosztó társadalmi kérdés szabályozása demokratikusabb a különböző államok törvényhozói hatáskörében, hiszen jobban érvényesül a népképviselet és a szubszidiaritás elve.

A liberálisabb nézeteket valló bírók viszont attól tartanak, hogy a gyökeres változtatás aláásná a szervezet presztízsét. Érdemes azért megjegyezni, hogy – mint arra a Time Magazin rámutat – a döntés nem csak a jelenleg elképzelhető két véglet (az eddigi gyakorlat folytatása vagy az abortusz mindennemű szabályozásának törvényhozói hatáskörbe juttatása) valamelyikére eshet, hanem lehet annál árnyaltabb is.

Ha viszont a bíróság valóban az utóbbi véglet felé tendál, az óriási bizakodásra adhat okot a magzatok életéért kampányolóknak, hiszen a konzervatívabb beállítottságú államok előtt megnyílik a lehetőség a (jogi kiskapuk nélküli) szigorúbb szabályozásra.

Sőt, 12 államban már korábban olyan törvényeket (trigger laws) hoztak, amelyek automatikusan abortusztilalmat vezetnek be, amint az azt ellehetetlenítő tényezők megszűnnek

világít rá az Axios. 

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása