2021. december 09. 07:00 - Danube Institute

Személyes érdekek és az amerikai hírcsatornák problémái: a Cuomo-ügy

 

Amerika egyik legnézettebb riporterét, Chris Cuomot rúgta ki ezen a héten a CNN. A hírcsatorna azért döntött műsorvezetőjének elküldése mellett, mert arra használta fel kapcsolatait és műsorát, hogy eltussolja bátyja, Andrew Cuomo, demokrata kormányzó botrányait.

cuomo_nyito.jpg

Korábban már írtunk Chris Cuomo testvérének Andrew Cuomo demokrata kormányzónak az ügyéről. Márciusban tizenegy nő vádolta meg szexuális zaklatással a New York-i kormányzót – az egyik hölgy azt állította, hogy Andrew Cuomo a ruhája alá nyúlt és simogatni kezdte. Mivel a vádak valósak voltak, mind a zaklatási botrány mind a koronavírusra adott hibás reakciói (COVID-os betegeket visszaengedett az idősek otthonába, majd visszatartotta a COVID-os halálesetek adatait ezekből az intézményekből) miatt a kormányzó augusztusban lemondásra kényszerült.

Most testvérét, Chris Cuomot rúgták ki a CNN-től azzal a váddal, hogy a riporteri állását arra használta fel, hogy testvérét segítse. Chris Cuomo showja a CNN-en Amerika egyik legnézettebb televíziós programja volt, több milliós nézettséggel. A CNN bejelentésében azt írta, hogy új bizonyítékok fényében a Chris Cuomo által a testvérének nyújtott segítség sokkal nagyobbnak bizonyult, mint a csatorna korábban gondolta – s emiatt döntött a riporter elküldése mellett.

Chris Cuomo több hírhálózatot is felhívott a bátyja ügyével kapcsolatban és arra használta fel kapcsolatait, hogy elterelje a média figyelmét a testvérét ért vádakról.

Bátyjának tanácsokat adott, hogy milyen bejelentéseket tegyen és még publikálatlan (az üggyel foglalkozó) New Yorker illetve Politico cikkekről adott hírt testvérének. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy röviddel a botrány kirobbanása után Chris Cuomot is megvádolta egy hölgy, Shelley Ross, szexuális zaklatással. Ross Chris Cuomo főnöke volt, amíg a riporter az ABC News-nál dolgozott. Míg Cuomo azt állítja, hogy az illetlen érintésért bocsánatot kért a hölgytől, Ross azt mondja, hogy a 2005-ben lezajlott esemény után csak annyit mondott neki, hogy „most már ezt megtehetem [az illetlen szexuális érintést], mert nem vagy a főnököm”.

Bár a CNN kirúgta Chris Cuomot, többen azt várják, hogy a csatorna hamarosan visszaveszi a férfit, hiszen ő az egyik legsikeresebb riporterük.

Brian Stelter, a CNN vezető tudósítója azt mondta, hogy januárra, lehet, hogy Chris újra velünk lesz. 

Twitterjén Chris Cuomo a következőképpen kommentálta lemondását: „nem így szerettem volna, hogy a CNN-nél töltött időm véget érjen, de már elmondtam nektek miért és hogyan segítettem a testvéremet. Szóval hagy mondjam most, bármennyire kiábrándító is, hogy mennyire büszke vagyok a Cuomo Prime Csapatra és a munkára, amit a CNN legjobbjaként végeztünk egy nagyon kompetitív időszakban. Sokkal tartozom nektek és hiányozni fog a csapat, akivel olyan fontos munkát végeztünk”.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása