2021. december 09. 16:00 - Danube Institute

Hogyan ne szervezz demokráciacsúcsot?

A Biden-féle nemzetközi demokráciacsúcsot kritizálja a National Interest szerzője.

shutterstock_1958972125.jpg

Paul Pillar a National Interestben elemzi a Joe Bidenék által hónapok óta szervezett, nagy nemzetközi demokráciacsúcs tényeit. Mint a szerző emlékeztet, az amerikai elnök a világ országainak nagyjából egyik felét hívta meg a rendezvényre.

Pillar szerint ma, amikor a demokrácia intézménye világszerte gyengül, fontos azt megerősíteni, akár ilyen rendezvényekkel is. Ugyanakkor vannak olyan epizódjai a történetnek, amelyek meglehetősen furcsák. Számos meghívott ugyanis maga sem a demokrácia bajnoka odahaza.

Olyan országok vezetői is meghívást kaptak - mint Angola, Irak, Kongói Demokratikus Köztársaság -, amely a "nem szabad" kategóriában szerepelnek a Freedom House listáján. Más meghívott országok a "részben szabad" kategóriában vannak.

Emiatt nem meglepő, hogy a nem meghívottak közül többen megosztónak nevezik a demokráciacsúcsot. Kína és Oroszország amerikai nagykövetei közleményben kritizálták a rendezvényt, bár nehezen tudnák a saját országaikat hibátlan demokráciáknak nevezni.

A szerző ugyanakkor az amerikai jogállam problémáira is rámutat: úgy véli, Amerikában is szétesőben vannak a demokratikus intézmények. Kritikusan beszél Trump választás utáni, csalásról szóló kijelentéseiről és arról, hogy a republikánusok "elnyomják" a választópolgárok szavazási jogait, utalva arra, hogy egyes államokban a republikánusok korlátozzák vagy korlátoznák a levélszavazást, a távszavazást, illetve szigorítanának a szavazók ellenőrzését is.

A National Interest szerzője arról ír: az amerikai demokrácia "szomorú állapotát" a Freedom House demokratikusságról szóló indexe is mutatja, amelyen az USA csak a 61. helyen áll.

Pillar úgy látja, Bidennek tartózkodnia kell attól, hogy az amerikai belpolitikát a nemzetközi arénéba vigye. Ugyanakkor az elnöknek őszintén kellene beszélnie arról, hogy milyen problémák vannak a saját országának demokráciájával. Úgysem nézheti a partnereit ostobának a problémák elhallgatásával - teszi hozzá a szerző. A demokratikus standardoknak minden országban érvényesülniük kell, és nem szolgálhatnak annak eszközéül, hogy a hatalmasok leckéztessék velük a gyengéket.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása