2021. november 21. 09:00 - Danube Institute

Lehetünk konzervatív maximalisták is!

A legfiatalabb amerikai konzervatív nemzedék nevében fogalmaz meg ötleteket és eszméket Carmel Richardson az American Conservative hasábjain.

shutterstock_1730256877.jpg

Mint a szerző írja, ő a Z-generációhoz tartozik, amely végignézte, ahogy Bush és Romney elveszítik a támogatottságot, miközben Barack Obama úgy sétál be az elnöki hivatalba, mintha neki építették volna, aztán pedig Hillary Clintont építette fel úgy a mainstream média, hogy követhesse Obamát az elnökségben.

Aztán jött Trump: Richardson szerint épp Trump miatt érezték azt először, hogy a republikánus politika nem kell, hogy kudarcos legyen.

Sőt, a szerző úgy látja, Trump pont olyan üzenetekkel nyerte a választást, amelyek a konzervatívok számára tabuként voltak addig elrejtve. Az adócsökkentések helyett a határok lezárása, a munkahelyek otthon tartása, az értelmetlen háborúk beszüntetése került a fókuszba, a megfáradt republikánus megoldások helyett olyan témákról kezdtek beszélni, ami rezonált az amerikai emberek valós problémáira.

Richardson idézi Rod Drehert, aki szerint a régi republikánus koalíció istene a biznisz volt, nem pedig a konzervatív elvekhez való elvont ragaszkodás. A szerző úgy véli, ha egy republikánus a legitim államhatalom gyakorlását "túlhatalomként" ítéli el, akkor annak "csontvázak vannak a szekrényében". Az ilyen republikánusok még az LMBTQ-terjeszkedés elleni állami szabályozásokat is elutasíthatják az ideológiájuk mentén.

Carmel Richardson leszögezi: a konzervativizmusnak nem a politikai minimalizmus - alacsony adók, kis állam - lehet az eszméje, hanem lehet a politikai maximalizmus is, mert a jó emberek általi jó kormányzás nem történik meg csak úgy véletlenül.

"Amerikaiak új nemzedéke van kiéhezve az effajta konzervativizmusra" - teszi hozzá a szerző. Kifejti: ahogy a kilúgozott keresztény egyházak is elveszítik hívőiket, úgy a minimalista konzervativizmus is elveszítette támogatottságát. Ideje tehát teljeskörű, mélyreható konzervatív politikákon dolgozni, újra megszólítani és megvédeni az amerikai középosztályt, a családokat, a farmereket és a munkásokat - a nagy biznisz támogatása helyett.

"Konzervatív maximalistának lenni azt jelenti, hogy a jó dolgok mellett érveljünk, és ne csak a rossz dolgok ellen szólaljunk el" - folytatja a szerző, aki szerint a konzervatívoknak is holisztikus víziókra van szükségük, ez a pragmatikus megoldás ebben az új korszakban, ami felé tartunk. "Az élni és élni hagyni már nem elegendő válasz" - jelenti ki végül az American Conservative szerzője.

Szemlézte: RG

komment
süti beállítások módosítása