2021. október 20. 07:00 - Danube Institute

Korunk hőse: A biszexuális Superman, aki a klímaváltozás ellen harcol

A bejelentetést, hogy a következő Superman képregényben Amerika egyik kedvenc hőse biszexuális lesz, Tom Taylor, a DC képregények egyik írója azzal kommentálta, hogy egy igazi lehetőséget hagyott volna ki a képregénykiadó, ha még egy heteroszexuális, fehérbőrű hőssel állt volna elő.

biszexsuperman_nyito.jpg

Az új Superman, Jon Kent, aki az „eredeti” Superman, Clark Kent és Lois Lane közös gyermeke, már a történet elején beleszeret Jay Nakamurába, akivel homoszexuális kapcsolatba lép. A képregényben

az új Superman a globális felmelegedés által okozott erdőtüzekből menti meg az embereket, majd részt vesz egy menekültek deportálása elleni tüntetésen.

A Daily Wire arról számol be, hogy Tom Taylor, akitől a biszexuális Superman ötlete ered, eredetileg queer nemi identitású (a queer a nem cisznemű vagy heteroszexuális egyénekre utal) főszereplőt szeretett volna, de ezt az ötletet a képregénykiadó elvetette. Taylor saját bevallása szerint nagyon elkeseredett, amikor a DC visszautasította a queer hősök ötletét, hiszen úgy érezte, hogy ez csalódást okoz azoknak az embereknek, akiket kedvel. Nemsokkal később, amikor a DC felkérte, hogy írjon egy Superman képregényt, tudta:

ez egy lehetőség arra, hogy a világ megmentője végre ne heteroszexuális vagy fehér legyen.

John Timms, a DC képregény egyik szerkesztője is örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a világ legerősebb hőse végre részese lett az LMBTQ közösségnek. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egy olyan világ felé haladunk, amikor már nem ’nagy szám’ lesz az efféle hősök megjelenése, hanem természetes.

Az Independent szerint Tom Taylor bejelentéséhez azt is hozzátette: „Superman szimbóluma mindig a reményről, az igazságról és az igazságosságról szólt. Ma ez a szimbólum valami többet jelent. Ma már több ember tudja meglátni magát a legerősebb képregény hősben”.

A döntés, hogy Superman biszexuális legyen, több rajongó nemtetszését váltotta ki. Azzal érveltek, hogy Superman egy évtizedek óta létező karakter, akinek a története és identitása már stabilan a populáris kultúra részévé vált. Véleményük szerint

Superman nemi identitásának megváltoztatása csak a progresszív ideológia zászlólobogtatása, ami nem méltányolja a Superman képregények évtizedes hagyományát.

Dean Cain, aki korábban játszott egy Superman sorozatban úgy gondolja, hogy Superman karakterét sokkal jobban bemutatta volna az, ha az igazságtalanság és a zsarnok diktátorok ellen harcol azokban a rezsimekben, ahonnét a migránsok menekülnek, ahelyett, hogy csak részt vesz egy migrációt támogató tüntetésen.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

komment
süti beállítások módosítása