2021. szeptember 29. 16:00 - Danube Institute

Keresztbe tennének a demokraták a texasi abortusztörvénynek

A Budapesten megtartott IV. Demográfiai Csúcson Mike Pence, az Egyesült Államok volt alelnöke azt mondta reméli, hogy a Legfelsőbb Bíróság – amely a Trump adminisztráció alatt konzervatív többségűvé vált – visszahelyezi az élet védelmét az amerikai jogrendszer középpontjába és eltörli az abortusszal kapcsolatos jogokat. Beszédében Pence az Orbán-kormányt dicsérettel illette mind a magyaroroszági abortuszok számának csökkenéséért, mind pedig a kormány családvédelmi programjáért.

pence_nyito.jpg

Mike Pence Twitter fiókján a következő összefoglaló mondattal jelenítette meg részvételét a konferencián: „Vagy a családokért vagy a nyitott határokért tudunk dolgozni – mindkettőért nem”.

Később beszédét így folytatta: „egy erős, szuverén és független nemzetekből álló világ virágzó, boldog és egészséges családokra épül”.

Pence abortusz eltörlésével kapcsolatos reményei elsősorban az új texasi abortusz szabályozás, az úgynevezett ’szívhang törvény’ (heartbeat bill) fényében fontosak. A szabályozás betiltja a magzatok elvetését a hatodik hét után. A törvény Amerika egyik legszigorúbb abortuszkorlátozása, amely lehetővé teszi az összes olyan abortuszklinika vagy magányszemély beperlését, amely részt vett, vagy segített egy abortusz végrehajtásában a gyermek első szívhangjának érzékelése után. Mint ahogy korábbi bejegyzésünkben is írtuk, a Biden-adminisztráció már lépéseket tett a texasi szabályozás ellehetetlenítésére –

az elmúlt napokban pedig még komolyabb erőfeszítés történt mindennemű abortuszkorlátozás meggátolására.

A szívhang törvény ellenében a demokrata többségű Képviselőház megszavazott egy tervezetet, ami a Legfelsőbb Bíróság ’Roe v. Wade’ nevű döntését – amely az abortusz liberalizációjához és több, terhességmegszakítást korlátozó szabályozás eltörléséhez vezetett – kodifikálná. A törvény nagy valószínűséggel felfüggesztené az államok önrendelkezéseit az abortusszal kapcsolatban. Kevin Owen McCarthy a Képviselőház Republikánus kisebbségi frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy

a demokraták által propagált törvény egy ’radikális’ javaslat, hiszen egészen a gyermek megszületéséig engedélyezné az abortuszt.

Véleménye szerint ez nincsen összhangban az átlag amerikai álláspontjával. Bár a törvényt a képviselők (kis, összesen 7 szavazati többséggel) elfogadták, valószínűleg a Szenátuson nem fog átmenni.

Szemlézte: Zemplényi Lili Naómi

komment
süti beállítások módosítása