2021. június 09. 07:00 - Danube Institute

Rod Dreher: Elégia a katolikus Írországért

Blogunkon már többször is beszámoltunk arról, hogy a keresztény egyházak egyes országokban hogyan adják meg magukat a sokszínűséget hirdető lobbinak, legyen szó akár német, akár svéd példáról. Rod Dreher, intézetünk vendégkutatója, a The American Conservative magazin főszerkesztője most az ír állapotokat mutatja meg nekünk egyik cikkében.

dreherir_nyito.jpg

Dreher cikkét John Duggan súlyos, szomorú, de belátó recenziója ihlette egy új könyvről, amely a katolicizmus írországi összeomlásáról szól. Így kezdődik: Írország manapság tele van olyan emberekkel, akik megelégszenek azzal, hogy figyelmen kívül hagyják vagy elfelejtik a katolicizmusból megmaradt dolgokat, beleértve magukat a tényleges egyházi épületeket is. (…)

Európában a COVID alatt - szinte egyedülálló módon - Írország bűncselekménynek minősítette a misén való részvételt. Még a szabadtéri gyónás is törvénytelen. Ez az igazi mércéje a dolgok valódi állásának.

A szerző szerint ami még jobban mutatja az elborultságot, hogy a szexboltok húsvétkor is nyitva tarthattak, de a templomoknak zárva kellett lenniük.

Az említett könyv írója, Derek Scally megismertette az olvasókkal az egyház leghírhedtebb botrányait, a visszaéléseket és leplezéseket. Bemutatta, a régi idők kegyetlen kínzásait, azt ahogyan a kevesek hatalma összeolvadt a sokak engedelmességével. Scally spekulál, hogy a poszt-katolikus Írországban hogyan kezelik a régi botrányok örökségét és az újak kitörését.

Dreher ehhez azt teszi hozzá, hogy nem tud sokat az írországi szexuális visszaélési botrányokról. Az Egyesült Államok katolikus egyházában (és nemcsak a katolikusok körében) a bántalmazási botrány egyik legborzasztóbb, de alulreprezentált aspektusa, hogy túlságosan gyakran hunynak szemet a papok viselkedése felett, mert az igazsággal való szembenézés túl fájdalmas lenne az emberek számára.

A könyvből megismerhetjük, hogyan alakult ki a 19. században egy új, katolikus, emancipált, de nagyon fegyelmezett Írország. Az ír egyház értékes kaput biztosított a transzcendens felé. Gyakran azonban szigorú belépési árat kért a viselkedés és a megfelelés szempontjából - olyan árat, amelyet sokan nem tudtak vagy nem akartak megfizetni, és amelyet mások csak színleltek.

Rod Dreher cikke végén kifejti: nem tudja elképzelni, hogy vissza akarna térni egy olyan világba, ahol az erkölcsi bizonyosságot, valamint a vallás érzelmi és pszichológiai kényelmét a szexuális visszaélésekkel és a közösség által elrendelt hallgatással vásárolták meg. Azonban – teszi hozzá - ha körbenézünk láthatjuk, hogy

a mai degenerált társadalom sem vált jobbá. Ráadásul még el is kezdte megvetni azt, aminek a segítségével visszatalálhatna a józan eszéhez és a helyes morálhoz: a vallást.

Szemlézte: Spiesz Bianka

 

komment
süti beállítások módosítása