2021. április 19. 07:00 - Danube Institute

Biden szankciói nem fogják elrettenteni Putyint

Számos lap „kemény lépésként” emlegeti a Moszkva ellen életbe léptetett amerikai intézkedéseket, míg egyes portálok – köztük a demokratákhoz közeli Washington Post és a független Axios – keveslik azokat.

bidenputyin_nyito.jpg

Joe Biden amerikai elnök április 15-én új szankciók bevezetését rendelte el Oroszország ellen. A két ország közötti viszony folyamatosan romlott az elmúlt hetekben, melyet az egész nemzetközi sajtó nagy figyelemmel követett. Először csak nyers retorikai adok-kapok, majd az orosz-ukrán konfliktus felhevülése után tovább éleződő diplomáciai feszültség volt tapasztalható. Mindazonáltal a legújabb büntetőintézkedéseket a washingtoni vezetés még a 2020-as elnökválasztás körüli eseményekkel indokolta, állításuk szerint ugyanis orosz hackerek próbáltak beavatkozni a virtuális szervereikbe.

A Krím-félsziget 2014-es annexiója óta számos nyugati ország foganatosított szankciókat a keleti óriással szemben, amelyektől Putyin finoman szólva sem esett kétségbe.

A most bevezetett retorziók első blikkre ugyan keménynek tűnnek, Moszkva viszont kihasználhat néhány kiskaput – állítja több véleményformáló is. Az egyik legsúlyosabbnak szánt intézkedés megtiltja az amerikai pénzintézeteknek, hogy első kézből vásároljanak rubelalapú orosz állampapírt, azonban az, hogy a másodlagos piacon továbbra is lehetőség nyílik erre, nagyban enyhíthet a várt negatív hatásokon – hívják fel a figyelmet az Axios szerkesztői.

Szemet szúr továbbá, hogy Biden intézkedései nem érintik a célegyenesben lévő Északi Áramlat 2 gázvezetéket,

amely – több kelet-európai ország és az USA érdekeivel szemben – Oroszországot közvetlenül köti össze Németországgal. Biden leszögezte, hogy továbbra is ellenzi a nagyszabású beruházást, ugyanakkor azt is elmondta, hogy a szituáció kényes, mivel az egyik részes fél a szövetségesük. Azokat az oligarchákat sem érintik az amerikai szankciók, amelyek megszorongatása a bebörtönzött Alekszej Navalnij szerint tényleges fenyegetést jelente Putyinnak – nehezményezték többen is. Ezzel szemben érdekes módon a mérsékelten jobboldali Wall Street Journalban „Egy rossz nap Vlagyimir Putyin számára” címmel jelent meg véleménycikk, amely szerint az amerikai elnök fején találta a szöget húzásával. 

A Fehér Ház kommunikációjából egyébként az is kiderül, hogy az intézkedéscsomag óvatosan lett összeállítva, ügyelve arra, hogy a két ország közötti viszony ne mérgesedjen el végleg,

valamint remélve, hogy képesek lesznek az orosz államfőt a saját szájízük szerinti együttműködésre sarkallni. A Biden-adminisztráció tehát minden bizonnyal egy többlépcsős megoldásban gondolkodik, melynek értelmében bíznak az első szankciócsokor sikerében, de tovább szigorítanak, ha érdekeik úgy kívánják. Sokak szerint ez utóbbira sor is kerül majd, mivel Putyin nem fog ennyitől meghátrálni. Ezt egyébként mi sem bizonyítja jobban, hogy a washingtoni lépésre válaszul Moszkva 10 diplomatát utasított ki Oroszországból.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása