2021. április 17. 07:00 - Danube Institute

Évtizedes rekordot döntött a Demokrata Párt 2021 első negyedévében

A Gallup legújabb felméréséből kiderült, hogy a demokraták és a republikánusok támogatottsága közötti szakadék 9 százalékpontra duzzadt. A történelmi tanulságok szerint ugyanakkor lehet visszaút a „Nagy Öreg Párt” számára.

the-white-house-1623005_1920.jpg

A világhírű amerikai közvéleménykutató-intézet idén is rendre vizsgálta az amerikaiak pártok iránti elkötelezettségét. A negyedéves összeredmény a jelenleg szövetségi szinten politikai előnyt élvező demokraták számára hízelgő, ugyanis a megkérdezettek 49 százaléka valamilyen szinten elkötelezett irányukba, míg a rivális republikánusok csupán 40 százalékot tudhatnak maguk mögött. Mindkét párt esetében megfigyelhető egy tekintélyes számú bizonytalan réteg, amely alapvetően független, ám döntés elé állítva inkább az egyik oldal felé húz. A fennmaradó 11 százalék teljesen kívülállónak vallja magát.

04_12_irlanda_diagram1.jpg

saját szerkesztés


Az nem számít meglepőnek, hogy egy új demokrata elnök beiktatását követően a mögötte álló politikai tábor támogatottsága magas, bár ilyenkor az első egy-két Fehér Házban eltöltött év alatt elért eredmények sorsfordítónak bizonyulhatnak. Itt fontos megjegyezni, hogy a Gallup cikke a negyedéves átlagról számol be, a félhavi adatokat tekintve viszont már árnyaltabb a kép:


a Capitolium ostroma után egészen magas, 14 százalékos különbséget mértek; Biden január 20-ai beiktatása óta folyamatosan közeledik egymáshoz a két mutató, márciusban már csak 7 százalékpont volt a demokraták előnye.

Érdemes lehet ezért latolgatni, hogy a Biden-adminisztráció megítélése mitől és hogyan változhat a közeljövőben.

04_12_irlanda_diagram2.jpg

saját szerkesztés


A két nagy párt közti különbség legutóbb 2012 IV. negyedévében volt ekkora, amikor Barack Obama magabiztos fölénnyel nyert az elnökválasztáson. Akkor a republikánusok képesek voltak javítani, és a 2014-es kongresszusi választásokon fontos mandátumokhoz jutottak. Egy ilyen fordulatban bízhatnak jövőre is, amikor a kétkamarás törvényhozás testületeiben megkísérlik a többség kivívását – von párhuzamot a közvélemény-kutató intézet.


Ugyanakkor a számukra kedvezőtlen demográfiai folyamatok és a párton belüli új irányvonal körvonalazása hosszú és rövidtávon is kihívásokat teremt.

04_12_irlanda_diagram3.jpg

saját szerkesztés


A Gallup felméréseiből egyébként további érdekes tendenciákra is felfigyelhetünk. Az 1990-es évektől kezdve a kutatásban résztvevők nagyobbik hányada a Demokrata Párt felé hajlott, továbbá az is szembeötlő, hogy Obama első beiktatása óta szélesebb réteget képez a függetlenek és a bizonytalanok egyvelege, mint bármelyik oldal törzsszavazói bázisa.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása