2021. április 01. 07:00 - Danube Institute

Biden első sajtótájékoztatója közel sem volt olyan makulátlan, mint ahogy azt el akarják hitetni

A bő egy órás esemény fő témája a mexikói határon kialakult válsághelyzet volt, amellyel kapcsolatban az amerikai elnök több valótlan, illetve saját döntéseivel ellentmondásban lévő megjegyzést tett. 

bidensajto.jpg

64 hivatalban töltött nap után nemrég megtartotta a nagy várakozással övezett első sajtótájékoztatóját Joe Biden. Az Egyesült Államok 46. elnöke a többi között beszélt Afganisztánról, Kínáról, fegyverzetkorlátozási törekvéseiről és egyéb belpolitikai ügyekről, valamint azt is megtudhatta a nagyvilág, hogy a 78 éves politikus újraválasztási kampányt kíván folytatni 2024-ben. A főáramú média igyekszik pozitív köntösbe bújtatni az eseményt, azonban Bident és a résztvevő újságírókat egyaránt érték kritikák. Sokan azt nehezményezték,


hogy a sajtó és az elnök interakciójában a szívélyes egyetértés volt az uralkodó, provokatív kérdésekre nem igazán került sor.

Ez alól talán az ABC munkatársának felvetése jelentett kivételt – világít rá a National Review. Cecilia Vega megindító történetet mesélt el egy kísérő nélküli 9 éves fiúról, akivel a mexikói határnál találkozott. A Hondurasban maradt szülők egy telefonhívásban azzal magyarázták döntésüket az újságírónak, hogy abban reménykedtek, Joe Biden beengedi majd fiukat az országba. E személyes tapasztalattal arra próbált rámutatni, hogy az egyre növekvő menekülthullám, és azon belül is a rekordmennyiségű kiskorú részben az elnök személyének és a megváltozott politikai közegnek köszönhető. Az új adminisztráció valóban változtatott az előd néhány intézkedésén, például rést ütött azon az előíráson, amely a járványidőszakban közegészségügyi szempontokra hivatkozva fordította vissza a migránsokat – közlik a magazin szerkesztői.


Biden ugyanakkor válaszában csak a belbiztonsági miniszter szólamait puffogtatta, miszerint Trump idején a gyerekeket hagyták a sivatagban éhezni.

A szerzők szerint ez a vád teljesen alaptalan, hiszen az elmúlt években a kiutasítottakat vagy visszajuttatták hazájukba, vagy átadták őket a mexikói hatóságoknak. Az ország vezetőjének reakciója ezután még elképesztőbb fordulatot vett. Mint kifejtette, szerinte az volna a helyes, ha a kisfiú biztonságban visszakerülne Hondurasba a családjához.


Ezzel éppen a Donald Trump idején jellemző eljárásmódot vázolta fel, azaz e cél megvalósításához nem volna más dolga, mint visszavonni saját intézkedéseit

– hívja fel a figyelmet az ellentmondásra a portál.

border-62866_1920.jpg

Biden további, bevándorlással kapcsolatos állításai szintén kifogásolhatók. Afelől biztosított ugyanis mindenkit, hogy a családostól érkezőket visszafordítják a határon, a különböző jelentések adatai ezzel szemben másról árulkodnak. Az elnök hozzátette, csak azért nem képesek minden családot kiutasítani, mert Mexikó már nem tudja őket befogadni. Arról, hogyan válik egyre kezelhetetlenebbé a bevándorlási helyzet az amerikai-mexikói határon, ebben a cikkünkben részletesebben is írtunk. A National Review szerzői szerint viszont mindezek tükrében érthetetlen, hogy Biden miért vetett véget Trump azon intézkedésének, amely a menedékkérőket arra kényszerítette, hogy Mexikóban várakozzanak, amíg az eljárásuk folyik. Miért jobb a kiutasítás a belépés megtagadásával szemben? – merülhet fel sokakban a kérdés.

Összességében az érződött a sajtótájékoztató során, hogy


Biden egyáltalán nem vállal felelősséget a fokozódó migránshullámért, konkrét terve pedig nincsen annak kezelésére.

Az egyetlen ötletcsírája a menedékkérelem feldolgozási folyamatának fejlesztésében merül ki, az pedig meg sem fordul a fejében, hogy inkább megpróbálja maradásra bírni az útnak indulókat, mellette pedig esetleg lokális segítségnyújtásban gondolkodjon. Mindennek az lesz az eredménye, hogy egyre több közép-amerikai család fogja a veszélyes útra elindítani gyermekét – int óva a National Review szerkesztőcsapata.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása