2021. március 29. 16:00 - Danube Institute

Lassan kezelhetetlenné válik az amerikai bevándorlási helyzet

Válságos állapotok uralkodnak Mexikó és az USA határán, miután idén – sokak szerint az amerikai elnök hívó szavára – egyre többen indultak el Közép-Amerikából északra.

border-62866_1920.jpg

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala repülőgépeket szeretne bevetni, hogy a beáramló migránsok egy részét a kanadai határhoz tudja szállítani Erre azért lenne szükség, hogy itt dolgozzák fel a menedékkérelmüket, könnyítve ezzel a jelenleg súlyosan túlterhelt déli szakaszon dolgozók terheit. A Belbiztonsági Minisztérium két tisztviselője is megerősítette, hogy a felvetés megfontolás alatt áll, azt ugyanakkor még nem tudni, mely északi államokat érintené a példátlan intézkedés.

A déli határvédelemre nehezedő nyomásnak egyik jól érzékelhető pillanata volt az a márciusi éjszaka, amikor emberek ezrei próbáltak meg a Rio Grandén átkelve Texas államba jutni

mutat rá a National Review. A magazin beszámolójából az is kiderül, hogy a családostól menekülők mellett több, egyedül érkező fiatalkorúra is rábukkantak a határőrök. Az illetékes szervek nehezen küzdöttek meg a nagy áradattal. A helyzetet nehezíti, hogy a határőrizet létesítményeibe zárt, kíséret nélküli kiskorúak száma is rekordot döntött, az ötezerhez közelít.

Alejandro Mayorkas szövetségi belbiztonsági miniszter március 20-án (az említett éjszaka másnapján) a helyszínre látogatott, hogy szemügyre vegye a körülményeket. Egy vele tartó demokrata szenátor Donald Trumpot vonta felelősségre a kialakult helyzetért, miközben biztosított mindenkit arról, hogy a jelenlegi elnök a jogállamisági kritériumoknak megfelelve, a lehető leghumanitáriusabb módon fog eljárni. Ezzel szemben republikánus kollégája arra utalt:


nem véletlen, hogy a krízis Joe Biden beiktatását és az új, határvédelemre vonatkozó rendeletek aláírását követően csúcsosodott ki.

Amikor pedig Kamala Harris alelnököt nemrég megkérdezték, hogy tervezi-e a határ meglátogatását, az alelnök csak nevetve ennyit válaszolt: „Ma biztosan nem.” Ezután természetesen ő is az elődöket okolta, mondván az általuk örökölt határvédelmi rendszer már eleve bukásra volt ítélve.

A 78 éves demokrata elnök már a kampánya alatt sem rejtette véka alá, hogy a bevándorlás ügyében gyökeres fordulatot vesz elődjéhez képest.


A Biden-adminisztráció egyik nagyszabású terve egy olyan törvény elfogadtatása, amely kikövezné az állampolgársághoz vezető utat az országban illegálisan tartózkodó bevándorlók előtt.

Mindazonáltal a kibontakozó események tükrében a fő tisztviselők óva intették a migránsokat az útnak indulástól. Mayorkas ennek ellenére is azt jósolja, hogy az idei bevándorlási számok évtizedes rekordot fognak dönteni.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása