2021. március 23. 16:00 - Danube Institute

A baloldal szándékosan félremagyarázza a tömeges bevándorlás veszélyeit

Aayan Hirsi Ali, a Standford Egyetem munkatársa, író és családanya az Unherd portálon osztotta meg gondolatait az európai muszlim bevándorlással kapcsolatban.

bevand_nyito.jpg

A szerző szerint a kontinens vezetői, politikusai, neves egyetemi professzorai az úgynevezett „félreértés játékát” játsszák:


nem értik, vagy nem akarják megérteni a tömeges, kontrollálatlan bevándorlás veszélyeit és annak következményeit.

Hirsi szerint a baloldali, „felvilágosult” politikai és akadémiai elit szándékosan félreérti a kérdést. Azzal az indoklással harsogják teli a nemzetközi sajtót, hogy Európának szüksége van a képzetlen, legtöbbször iskolázatlan munkaerőre, hogy biztosítsa a munkaerőpiaci egyensúlyt. Azzal érvelnek, hogy e tömegek nem számszerű hasznot hoznak a modern gazdaságokkal rendelkező európai társadalmaknak, hanem kulturálist.


Bárki, aki felszólal ez ellen és bebizonyítja, hogy a tömeges, képzetlen munkaerő gyors beáramlása több milliárd euróba kerül egy adott tagállamnak, azt fasisztának, idegengyűlölőnek nevezik.

Így járt a holland szociológus professzor Ruud Koopmans is. Az említett szakember azt vizsgálta, hogy miért nehezebb egyes bevándorlóknak beilleszkedniük egy adott társadalomba. Rámutatott, hogy míg a keresztény libanoniaknak sikerült integrálódniuk, addig a muszlim libanoniaknak nem. Feltette azt a kérdést is, hogy egy bangladesi, vagy pakisztáni iszlám vallású miért nem tud beilleszkedni a brit társadalomba, miközben ugyanezen országokból származó hinduk, vagy szikhek néha még sikeresebbek is, mint a tősgyökeres britek. Koopmans a kutatását jól érthető és egyértelmű adatokkal támasztotta alá. A baloldal azonban ismét szándékosan „félreértette” az egészet.


A köztudottan szociáldemokrata társadalomtudóst azzal vádolták meg, hogy jobboldali és rasszista.

E kijelentéseikkel próbálták meg aláásni Koopmans tekintélyét és semmissé tenni a kutatását.

bevand_belso.jpg

A baloldal mindig azzal érvel, hogy minden ember egyforma, mind ugyanolyan vágyakkal, álmokkal rendelkezünk. Azonban a szerző több kérdést is feltesz ezzel kapcsolatban: miért többnyire muszlimok követnek el bűncselekményeket zsidók és melegek ellen? Miért az iszlám hívei fejeznek le embereket a nyílt utcán? A baloldalnak minderre az a válasza, hogy minden társadalom hibás ezekért, így a mienk is. Szerintük a nők elleni erőszak univerzális és minden európai népre jellemző. Érdekes módon említést sem tesznek azokról a brit, pakisztáni muszlim bandákról, akik nőket csonkítanak meg, vagy adnak el férfiaknak házastársnak. Nem beszélnek a svédországi egyre nagyobb nemi erőszak hullámról sem.


De miért játsszák az európai elitek a „félreértés játékát”? A szerző szerint erre több magyarázat is van. Az első az, hogy a vezetők nem akarják megismételni a múlt hibáit. A második magyarázat az, hogy egyszerűen elvesztették a hitüket a nyugati kultúrában, értékekben. Épp emiatt kapóra jön nekik, hogy kívülállók milliói „felvizezik” a közös európai identitást. Harmadik magyarázatként azt említi a szerző, hogy egyes politikusok egyszerűen el akarják törölni a határokat.


Hirsi szerint a legészszerűbb magyarázat azonban az, hogy az európai politikai vezetők egyszerűen inkompetensek a probléma megoldásában.

Ezt az alkalmatlanságot gyakran olyan hangzatos kijelentésekkel akarják elfedni, mint hogy „a történelem lesz a bevándorlás valódi bírája”. Mivel azonban a történelem nem rendelkezik szavazati joggal és nem hoz választási győzelmet, a problémával gyakran nem is akarnak foglalkozni.


A szerző úgy véli, hogy a jövő nem túl rózsás: a koronavírus járvány miatt ugyanis újabb tömeges bevándorlási hullámra lehet számítani, főleg Afrika irányából. Ha pedig ez bekövetkezik, a politikai, baloldali elit újra csak a „félreértés játékát” fogja játszani.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell

komment
süti beállítások módosítása