2021. március 02. 16:00 - Danube Institute

A Twitterről értesült elbocsátásáról a kirekesztő kultúra újabb áldozata, Gina Carano

A „The Mandalorian” Star Wars sikersorozatban szereplő konzervatív színésznő, Gina Carano az elmúlt egy év során nagy port kavart a közösségi médiában. Számos olyan hírportál, amely jogosnak vélte a színésznő elbocsátását, „antiszemitának” és „transzfóbnak” ítélte Caranót „megosztó” bejegyzései miatt.

 disneyland-919926_1920.jpg

A Disney+ vezetősége anélkül, hogy megismerte volna Carano személyét és valódi véleményét, több éves együttműködést félbeszakítva, ellehetetlenítette a színésznő karrierjét. Most a Daily Wire munkatársa, Ben Shapiro egy órás interjút készített Gina Caranóval, amelyben a színésznő lehetőséget kapott arra, hogy megismerhessék személyét, gondolkodását valamint beszámolhatott arról, hogy valójában miért osztotta meg felkapott posztjait. A Daily Wire további együttműködésre készül a Hollywood által kirekesztett színésznővel.

Gina Carano már az interjú elején leszögezte, hogy a többi közt azért is volt meglepő számára az ellene indított rágalomhadjárat, mert alig egy éve foglalkozik politikával, valamint a 2020-as elnökválasztáson szavazott először. Egy éve történt az első eset, amely miatt elkezdték „transzfóbnak” nevezni. Ekkor „kiparodizálta” a Twitter azon lépését, hogy a profilok leírásában tetszőlegesen ki lehet választani bármilyen személyes névmást - she/her, he/him és a transzneműek által használt they, ze/zir, ze/hir– aszerint, hogy éppen ki, minek érzi magát. A színésznőt teljesen lesokkolta a sok fenyegetés, amit emiatt kapott hiszen nem az volt a célja, hogy megbántsa a transznemű embereket.

A Disney vezetősége ezután követelte, hogy egy előre megírt, hivatalos bocsánatkérést olvasson fel, valamint arra kényszerítették Caranot, hogy beszéljen az LMBTQ közösségek vezetőivel és kérjen tőlük is bocsánatot, sőt, hogy biztosra menjenek kiküldtek hozzá egy úgynevezett „közösségi média oktatót” is.

Carano azonban nem érezte igazságosnak, hogy az esetet félreértelmezték és nem hagyták, hogy hangoztassa azon aggodalmát, amely szerint, a Twitteren és más közösségi média platformokon rendszeresen megfélemlítenek, bántalmaznak embereket – és éppen ezt tették vele is.

A színésznő az interjúban kitért arra is, hogy sose bírta tétlenül nézni, ha bántalmaznak, elhallgattatnak, vagy megfélemlítenek valakit és ha ilyen módon visszaélnek a vezetők a rájuk ruházott hatalommal. Carano mindig igyekezni fog kiállni azok mellett, akik ilyen bántalmazásoknak voltak kitéve.

Magyarázata azonban nem számított, és rövidesen elindult ellene a #FireGinaCarano (Rúgják ki Gina Caranót) Twitter hashtag, melyet még többen elkezdtek használni az elnökválasztást érintő „megosztó” posztjai után és addig nem hagyták abba míg elérték vele céljukat.

A színésznő a Daily Wire-nak adott interjúban beszámolt arról, hogy ő maga is részben számított rá, hogy előbb, vagy utóbb kifogják rúgni, miután a Disney+ vezetősége egy félreküldött emailben az említett hashtag népszerűségéről írt és arról értekezett, hogyan kéne reagálnia erre.

mickey-mause-832112_1920.jpg

Caranót azonban végül annyira sem tartották, hogy elbocsátásáról személyesen értesítsék, emiatt ő maga is onnan tudta meg a hírt, hogy a Twitteren meglátta, hogy a #FireGinaCarano hashtag végül elérte célját.

Az egyik legfelkapottabb Twitter bejegyzésében az amerikai politikai megosztottságot a holokausztért felelős náci érához hasonlította. „Megosztó” posztjában a következőket írta: „ a kormánynak először meg kellett utáltatnia őket szomszédaikkal csupán amiatt, mert zsidók. Ez mennyiben különbözik attól, hogy utálunk valakit a politikai nézetei miatt?"

A színésznő az interjúban bevallotta, hogy megérti, hogy ha néhányaknak félreérthető volt a bejegyzése, de egyáltalán nem akarta a holokauszt szerepét lekicsinyíteni ezzel, sőt megindítónak és elképesztőnek találja azt, ahogyan holokauszt túlélők még egykori fogvatartóiknak is képesek megbocsátani.

Carano azonban nem a megosztottságot akarta növelni bejegyzésével, sőt azt gondolta, hogy sokan felismerik majd, milyen politikai töredezettség van az amerikai emberek között, és milyen ellenségesen bánnak emiatt néhányak azokkal, akiknek politikai véleményük különbözik a sajátjuktól.

„Nagyon sok helyről megkaptam, hogy bejegyzésemmel a holokauszt áldozatait a republikánus párt követőihez hasonlítottam. Nem ez volt a célom, és bejegyzésemben nem is szerepel a republikánus vagy konzervatív jelző. Mindenkit szeretek. Nem egy gyűlölködő ember vagyok.” – tette hozzá a színésznő.

 

Az interjú készítője, Ben Shapiro kiemelte, hogy a Disney+ is kettős mérce alapján működik hiszen mikor

a Mandalorian egy másik színésze, Pedro Pascal 2018-ban kirakott egy bejegyzést melyben egy holokauszt képpel illusztrálta, hogyan bánnak az „amerikai határon” a menekült gyerekekkel, a vállalat nem lépett az ügyben és Pascalt még bocsánatkérésre sem kötelezték.


Azonban mint később kiderült, valójában egy olyan képpel ábrázolta ezt amely nem is az Egyesült Államok határán készült. A bejegyzés egyébként máig elérhető a színész Twitter profilján.

Egy másik „megosztó” posztjában Carano a választási csalásról írt, melyet valójában saját élménye inspirált, ugyanis ahogyan sokan mások, ő is a levélszavazást választotta és sokkolta, hogy mikor szavazatát feladta a postán, egyáltalán nem kellett igazolnia irataival személyazonosságát.

Carano az interjúban arról is beszámolt, hogy néhány amerikai államban már annyira félnek az emberek szabadon kifejezni gondolataikat, hogy Hollywoodban a vele történtek után emberek még a saját házuk előtt is suttogva mentek oda hozzá, hogy kifejezzék ők is egyetértettek vele és kiállnak mellette.

A színésznő esete több dologra is felhívja a figyelmet. A többi közt arra, amiről már korábban blogunkon található írásunkban szó esett, vagyis, hogy a kirekesztő kultúra anélkül bélyegez meg írókat, színészeket, politikusokat, közszereplőket, hogy megismerné személyüket, véleményüket és gondolkodásmódjukat.

Ahogyan a The New York Times Ayaan Hirsi Alit szájába olyan véleményt adott, amely ellentétes volt az írónő véleményével, úgy Gina Caranot esetében is a legtöbb újság és internetes hírportál, valamint a Twitteren rágalmazó embersereg olyan negatív jelzőket aggatott a színésznőre, amelyek közül egyik sem egyezik saját személyes gondolkodásmódjával és indítékaival.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása