2021. január 20. 16:01 - Danube Institute

Egykori demokrata képviselő csatlakozik a Republikánus Párthoz

vernon_jones.jpg

Vernon Jones, a georgiai közgyűlés képviselője már tavaly is Donald Trump mellett kampányolt, még a Republikánus Nemzeti Konvención is beszédet mondott. A bejelentést követően a politikus nem késlekedett odaszúrni egykori pártjának – olvasható a Fox News webes felületén.

Jones az erőszakba torkolló washingtoni tüntetés napján hozta nyilvánosságra döntését a párthoz való csatlakozást illetően. A volt demokrata a következő sorokat tette közzé Twitterren a döntésével kapcsolatban: „A Republikánus Pártnak kétségbeesetten szüksége van olyan vezetőkre, akik képesek harcolni. Én képes vagyok harcolni”. Tavaly igencsak nagy port kavart a közéletben, amikor Jones úgy döntött, hogy lemond képviselői posztjáról, s Donald Trump mellett kezd el kampányolni. Végül azonban a demokrata nyomásnak ellenállva kitöltötte hivatali idejét, és közölte, hogy nem tervez pártot váltani – emlékeztet a hírportál.

Azóta többször is kritizálta a Demokrata Pártot és követőit, baloldali csőcselékként hivatkozva rájuk. Ezzel párhuzamosan őt is hevesen támadták saját politikustársai, akik elsősorban azt kifogásolták, hogy bőrszíne ellenére Trump táborát erősíti. Mindeközben Georgia demokrata politikusa, Raphael Warnock történelmet írt azzal, hogy az állam első fekete szenátora lett.

A bejelentés után pár nappal Jones bővebben is beszámolt a demokratákkal való szakítás okairól. Mint kifejtette, képtelen volt tovább tűrni az olyan ötletek felkarolását, mint a rendőrség leépítése. Nehezményezte a magasabb adókról szóló tervezeteket és minden egyéb „munkagyilkos” intézkedést. „Nem én változtam meg, hanem a Demokrata Párt” – szögezte le a kiábrándult politikus, hozzátéve, hogy egykori pártja mára „a radikális baloldaliak és a San Francisco-i és hollywoodi liberális elit mérgező keverékévé vált”.

A hatvanéves Jones pártállástól függetlenül kritizálta a washingtoni vezetőréteg tevékenykedését, mondván az nem az átlagos, dolgozó amerikai ember érdekeit szolgálja. Szerinte olyan vezetőkre van szükség, akik azonos gazdasági lehetőségek garantálásával képesek minden polgár számára lehetővé tenni a gyarapodást. Úgy érzi, hogy a valós, Amerikát ténylegesen visszahúzó törésvonalak kezelése helyett a demokraták inkább egy hamis narratívát állítottak a nép elé, amely a faji megkülönböztetésen és az identitáspolitikán alapszik. „A párt leghangosabb tagjai gyűlöletet generálnak a rendőrség és a helyi közösségek között ahelyett, hogy a fennálló problémákra megoldást kínálnának, valamint teret engednének az építő jellegű viták lefolytatására” – írta csalódottan a politikus.

Végül megjegyezte, hogy büszkén csatlakozik a Republikánus Párthoz, tisztelegve egykori híres elnökök, többek között Abraham Lincoln előtt is.

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása