2021. január 12. 10:01 - Danube Institute

Írország is bekerül az ENSZ BT-be

ensz_2.jpg

2021-től Írország is helyet foglal nem állandó tagként a tizenöt tagból álló Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsában. Az ország 2002 óta először vehet részt ismét a Biztonsági Tanács ülésein.

Az ENSZ BT tíz nem állandó tagját a Közgyűlés választja meg kétéves időszakra. Az ENSZ Közgyűlés Írország mellett Indiát, Mexikót, Norvégiát, Észtországot, Kenyát, Nigert és Tunéziát, Mexikót, a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket, valamint Indiát és Vietnámot választotta meg nem állandó tagként. Állandó tagsággal és vétójoggal rendelkezik az Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, valamint az Oroszország. A Tanács elsősorban a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáért felelős, valamint meghatározza, mikor és hol folytasson békemissziót az ENSZ.

Simon Coveney ír külügyminiszter arra törekszik, hogy Írország „katalizátora legyen a konszenzusépítésnek”. Coveney továbbá reméli, hogy „Írország a két év során gyakorlati feladatok elvégzése érdekében szövetségeseket talál” és megpróbálja korlátozni a vétó alkalmazását, amely szerinte a nemzetközi testület hitelességére „nagyon káros hatással van”. Konszenzus hiányában a vétó használata – amellyel csak a Tanács állandó tagjai élhetnek – ellehetetleníti, hogy a megalkotott döntéseket kötelezővé tegyék a tagállamok részére.

Coveney hozzátette, bizakodik abban, hogy „Írország képes lesz köztes pozíciót képviselni az öt eltérő tagállam nézetei között, amelyek gyakran megakadályozzák a konszenzust”, Szerinte „gyakran használják a vétót tragikus következményekkel, és megakadályozzák, hogy a Tanács hatékony lehessen”. Oroszország és Kína 2011 óta jelentősen gyakrabban alkalmazza a vétót, főként a szíriai konfliktus kapcsán. Donald Trump elnök vezetése alatt az Egyesült Államok rendszerint megvétózta az ENSZ BT számos határozatát, amelyek kritikusan értékelték Izraelt, vagy az Egyesült Államok Izraellel kapcsolatos politikáit.

Ez lesz a negyedik alkalom, hogy az ország részt vesz nem állandó tagként a testület ülésein. Írország legutoljára 2001 és 2002-ben volt tagállam, pont az Egyesült Államok elleni szeptember 11-i terrortámadás idején.

Írországot az ENSZ Biztonsági Tanácsában Geraldine Byrne ír diplomata fogja képviselni.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása