2020. december 09. 09:20 - Danube Institute

Új-Zéland klímavészhelyzetet rendelt el

uj_zeland2.jpg

Új-Zéland vállalja, hogy 2025-ig szén-dioxid-semleges kormányzást, valamint 141 millió dolláros alapot hoz létre az elektromos vagy hibrid járművek finanszírozására, illetve a szénkazánok cseréjére. Jacinda Ardern miniszterelnök korunk legnagyobb kihívásának nevezte a klímaváltozás elleni küzdelmet.

„A klímaváltozás mindig is hatalmas fenyegetettséget jelentett számunkra, ezért tennünk kell valamint ez ellen. Ezt a jövőért, a következő generációkért is meg kell tennünk” − mondta Ardern a TVNZ műsorában.

A parlamentben benyújtott indítvány elismerte, a klímaváltozás okozta hatásokat Új-Zélandon: „Az ingatag és extrém időjárás pusztító hatással van az új-zélandiak jólétére, elsődleges iparágainkra, az ivóvízhez való hozzáférésre. A klímaváltozás áradásokat, tengerszint emelkedést és pusztító erdőtüzeket okoz, mely hatással van a közegészségügyre is.”  További 32 állam is elismerte a klímaváltozás okozta problémákat és hivatalosan deklarálta a „klímaváltozási vészhelyzetet”.

Jacinda Ardern kijelentette, hogy a kormányzati szervek csak elektromos vagy hibrid járműveket vásárolnak majd, továbbá a széntüzelésű fűtési rendszert is meg fogják szüntetni a kormányzati épületekben. Az ország legnagyobb széndioxid-kibocsátási forrása egyébként a közúti szállítás, de az üvegházhatású gázok többsége a mezőgazdaságból származik. Az új-zélandi kormány egy úgynevezett Klímaváltozási Bizottság felállítását is tervezi, melynek feladata, hogy elősegítse a zéró kibocsátás elérését 2050-ig.

Ellenzéki politikusok azonban reklámfogásként tekintenek a kormány kezdeményezésére. Judith Collins, a Nemzeti Párt képviselője szerint a vészhelyzet kezelésére nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök. Példaként hozta fel a kormány 15 ezer járműből álló autóflottáját, melynek csupán tíz százaléka elektromos vagy hibrid működésű.

Amennyiben megszavazzák a javaslatot, Új-Zéland lesz az első olyan ország, amely törvényben rögzíti a zéró kibocsátás elérését.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása