2020. november 30. 14:56 - Danube Institute

Újra feszült a levegő Irán, Izrael és az USA között

rouhani.jpg

Hasszan Rouhani iráni elnök Izraelt tette felelőssé az iráni atomprogram vezető atomtudósának, Mohsen Fakhrizadehnek a meggyilkolásáért.

Az iráni elnök azonnali megtorlást tervezett, amitől csak az tartotta vissza, hogy Donald Trump amerikai elnök távozásával változás várható Irán és az Egyesült Államok kapcsolatában, ezért egy ilyen reakció veszélyeztetné Teherán és Washington közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.

„Bölcsebbek vagyunk annál mint, hogy a cionisták csapdájába essünk. Csak az a céljuk, hogy káoszt teremtsenek. Izrael a támadásával bemutatta ijedelmét, hogy az Amerikában bekövetkező jelentős fordulattal a világ megváltozik, és az iráni szankcióknak az új elnök véget vet. A maga idejében meg fogjuk bosszulni a támadást” – nyilatkozta az iráni elnök.

Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a 2015-ban aláírt Nukleáris Paktumból és számos szankcióval sújtotta Iránt. Joe Biden leendő amerikai elnök azonban tervei alapján újra csatlakozna az iráni megállapodáshoz, ezért Irán a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megújítását tervezi.

Mohsen Fakhrizadehet az 1900-as és 2000-es években az iráni nukleáris program atyjaként tartották számon, de az utóbbi években kutatásai során nukleáris fegyverek és azoknak szállítási módszerén is dolgozott.

Az iráni vezetés azonban az ENSZ-nek azt állította Fakhrizadeh legutóbbi munkájáról, hogy a koronavírus elleni vakcina előállításán dolgozott.

Az amerikai külügyminisztérium nem volt hajlandó reagálni a gyilkossággal kapcsolatos jelentésekre, vagy az Izraelt érintő spekulációkra. Az Európai Unió külpolitikai képviselője viszont elítélte az atomtudós meggyilkolását és bűncselekménynek nevezte azt, Iránt azonban visszafogottságra ösztönözte.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása