2020. november 26. 10:23 - Danube Institute

A Trump-szavazók csupán 3%-a tartja legitimnek a választásokat

biden_trump_2_2.jpg

A Donald Trumpra szavazók mindösszesen 3 százaléka tartja jogosnak az amerikai választások kimenetelét, miszerint Joe Biden győzött. Ezzel szemben 73 százalékuk a hivatalban lévő republikánus Trumpot kiáltaná ki nyertesnek – tudhatjuk meg a CNBC/Change közvélemény-kutatásából.

A demográfiai csoportok életkor, iskolai végzettség, tájékozódási platform, nézett televíziós csatorna alapján konzisztensek mondhatóak ebben a 73 százalékos csoportban. Eltérést a 3 százaléknyi közösség mutatott: ők a Fox News Channelt jelölték meg elsődleges hírforrásként.

Érdekesség, hogy a Foxtól a választások utáni viták óta sokan átpártoltak a Newsmaxhoz. Ennek tükrében vizsgálva az adatokat látható, hogy a Fox News nézőinek 66 százaléka tartja Trumpot a legális nyertesnek, míg a Newsmax nézőinek 84 százaléka. A közvélemény-kutatás úgy fogalmaz, hogy „akiknek a Newsmax az elsődleges politikai hírforrása, egészen nagy valószínűséggel Trumpot jelölnék meg a választások valódi győztesének”, ráadásul 31 százalékuk szerint Trumpnak mindenféleképpen „küzdenie kell a bíróságon mindaddig, amíg az államok nem hitelesítik az adatokat. Persze ha ezek alapján át kell engednie Joe Bidennek a pozícióját, be kell ismernie kudarcát”. Meglepő módon kétszer ennyien gondolják úgy, hogy persze várja meg Trump az elektori kollégium döntését, de semmiképp ne adja át helyét Joe Bidennek. Azt pedig csak 3 százalékuk tanácsolná, hogy már most ismerje be, hogy elvesztette a választásokat.

Mindeközben a héten az USA általános szolgáltatási hatósága jóváhagyta az „átmeneti tevékenységek megkezdését” és az együttműködés indítványozását a jelenlegi fehér házi stáb és Joe Biden csapata között. Felszabadítottak irodai helyiségeket, elérhetővé tettek a Biden-stáb számára egy több millió dolláros forrást, és különféle hírszerzési anyagokhoz is hozzáférést kaptak.

Mindeközben Trump továbbra is eltántoríthatatlanul kiáll azon retorika mellett, miszerint ő nyerte meg a választásokat, és véleménye szerint ez csak azért tűnik most másképp, mert a grandiózus választási csalások segítségével több csatatér államban is Biden javára sikerült billenteni a városok kimenetelét. Nem csak Trump nem ismeri el Joe Bident megválasztott elnöknek, hanem a Newsmax sem. Donald Trump jogi csapata pedig továbbra is azon munkálkodik, hogy az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé kerüljön.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása