2020. november 09. 17:01 - Danube Institute

Nagy-Britannia „kritikus” szintre emelte a terrorkészültség szintjét

london_2.jpg

Az ausztriai és franciaországi tragikus merényletek nyomán a brit hatóságok megemelték a terrorkészültség szintjét.  A döntést az Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC) határozta meg, melyben azt állítják, hogy egy esetleges terrortámadás „nagyon valószínűvé” vált.

Priti Patel brit belügyminiszter bejelentésében kiemelte, hogy riadalomra semmi ok, viszont arra kérte a brit lakosságot, legyenek felkészültek és éberek, valamint minden gyanús jelenséget jelentsenek a rendőrségnek. „A döntést nem valós fenyegetések miatt, hanem óvintézkedésként, a rettenetes franciaországi és ausztriai terrortámadásokra reagálva léptük meg” – tette hozzá a belügyminiszter.

A JTAC tavaly novemberben Abu Bakr al-Baghdadi halálát követően váratlanul „súlyosról” „jelentősre” csökkentette a terrorkészültség szintjét. Ezt megelőzően 2014 óta folyamatosan „súlyos” vagy még magasabb szintű volt a készültség az Egyesült Királyság területén.

Az előző hetekben az iszlamista propagandisták közösségi média platformjukon különösképpen Franciaországra koncentráltak. Az ország elnöke Emmanuel Macron az októberben kezdődő terrortámadásokra reagálva − amely egy tanár meggyilkolásával indult, aki egy Mohamedről készített karikatúrát mutatott diákjainak − megvédte az országa szekuláris jellegét, értékeit és vallásszabadságát.

A világot váratlanul érte az osztrák fővárosában történt terrortámadás, mely során egy hidegvérű terrorista 4 embert megölt. Ausztria eddig olyan országnak számított, amelyet nem minősítettek a radikális iszlám célpontjának. Megalapozott tény viszont, hogy egy országban elkövetett merénylet más országban levő terroristákat is hasonló támadásokra ösztönöz.

Az MI5 új igazgatója októberben azt nyilatkozta, hogy 27 terrorista támadást sikerült végső szakaszukban éppen, hogy megakadályozniuk, amelyeket többnyire szélsőséges iszlamisták hajtottak volna végre.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása