2020. november 09. 15:29 - Danube Institute

Kereskedelmi háború alakulhat ki Ausztrália és Kína között

ausztralia_virus.jpg

Ausztrál élelmiszerexportőrök további gazdasági szankciók bevezetésétől tartanak, miután Peking betiltotta a fa- és gabonacikkek átvételét, valamint egy kétmillió dollár értékű homárszállítmányt tartóztatott fel Shanghaj kikötőjében. A kínai vámhivatal szerint a termékek fertőzöttek lehettek – értesült az ausztrál ABC hírcsatorna. „Canberra csakis magát hibázathatja” – jelent meg a Kínai Kommunista Párt egyik médiafelületén.

Néhány kínai borkereskedőt arról értesítettek, hogy ne számítsanak Ausztráliából érkező utánpótlásra, bár a hatóságok a tilalmat még nem erősítették meg, s az utasítások hitelessége sem egészen tiszta. A bizonytalan helyzet azután állt elő, hogy a távol-keleti ország vámhivatala bejelentette a Queensland nevű cég faimportjának leállítását, mivel szúbogarakat találtak egy rakományban. Egy szintén ausztrál gabonabeszállító cég hasonló sorsra jutott – az árpaszállítmányukban felfedezett cannabis magok miatt kerültek tiltólistára a portál beszámolója szerint.

David Littleproud mezőgazdasági miniszter elmondta, a kormány tud a szankciókról, és a kínai hatóságokkal együttműködve kívánja kivizsgálni, majd megoldani az ügyet. „Ausztrália szigorú szabályrendszeren keresztül ellenőrzi az exportra szánt termékek biológiai biztonságát” – tette hozzá. Canberra azt gyanítja, hogy Peking szándéka az ausztrál gazdaság gyengítése a retorziók által. A kínai kormány már eddig is több iparágat érintve nehezítette kétoldalú kereskedelmüket, s a két nemzet viszonya egyébként is meglehetősen feszült – állítja a cikkíró.

A gyarapodó szankciók feltehetőleg megrázzák majd az ausztrál exportőröket, hiszen félő, hogy egyre több iparág kerül az ázsiai nagyhatalom célkeresztjébe. Egy hangcsoui borimportőr hatósági képviselőkkel tartott megbeszélése alapján arról tájékoztatta az ABC-t, hogy a bor mellett további behozatali cikkek – a búza, a gyapjú, a homár, a szén, a cukor és a rézérc – szintén ideiglenes tilalom alá kerülhetnek a koronavírussal összeköthető korlátozó intézkedések miatt. A szövetségi kormány jelenleg arról egyeztet a szankciók sújtotta exportőrökkel, hogy szükséges-e hivatalos panaszt benyújtani a Kereskedelmi Világszervezethez.

Pár nappal később egy kínai médiaplatform látszólag megerősítette a szankciók tényét a hét említett ausztrál exportcikkre vonatkozóan. A vezércikk Scott Morrison miniszterelnököt hibáztatta, amiért meggondolatlanul vett részt az Egyesült Államok Kína megszorítására tett kísérleteiben. Úgy vélik, hogy a csendes-óceáni ország kormánya aláásta a bilaterális kapcsolatokat azzal, hogy Kína-ellenes álláspontot képviselt belföldön, alaptalanul szankcionált kínai cégeket, valamint agresszív módon hadihajókat küldött az ázsiai ország előterébe. A lap szerint Canberrának rá kell jönnie, hogy semmit nem fog Washingtontól kapni együttműködéséért cserébe, viszont a Kínával való szembenállásért annál nagyobb árat kell fizetnie. Kiemelték, hogy „mivel Ausztrália az utóbbi évtizedek legsúlyosabb gazdasági visszaesésén megy keresztül, ezért el kell kerülnie Washington és Peking csetepatéját, mielőtt túl késő lenne”. Kína egyébként Ausztrália legjelentősebb kereskedelmi partnere: körülbelül az export 30 százalékának nyújt felvevőpiacot a távol-keleti gazdasági óriás – világítanak rá kimutatások.

A kínai külügyminisztérium nem kívánta megerősíteni a jelentéseket, azonban az állami tulajdonban álló Global Times tényként közölte az egyes behozatali folyamatok felfüggesztését. Egy másik angol nyelvű lap, a China Daily teljesen normális kereskedelmi nyomozásként hivatkozik az esetre, hozzátéve, hogy az egyébként is csak egy kis részét érinti a behozatali cikkeknek. Mindeközben az ausztrál külügy azt reméli, hogy a kínai hatóságok segítőkészen állnak majd a minőségellenőrzési problémák mihamarabbi megoldásához. Simon Birmingham kereskedelemért felelős miniszter egyelőre képtelen volt felvenni a kapcsolatot kínai kollégájával. Mint fogalmazott: „Jelenleg a labda Kína térfelén pattog. Igencsak szomorú, hogy nem hajlandóak miniszteri szinten kezelni a kialakult helyzetet.”

Szemlézte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása