2020. november 05. 13:22 - Danube Institute

Miért nem tudjuk még mindig, hogy ki nyerte az elnökválasztást?

valasztas_usa.jpg

Szerző: Papp Lídia

Körülbelül 143 millióan vettek részt az amerikai elnökválasztáson. A választást megelőzően 95 millióan adták le a szavazatukat levélben. A szavazatok összeszámolása egyébként sem egy könnyű feladat, de így, hogy a részvétel kiejezetten magas volt, a levélszavazatok száma pedig kiugró, s a számolással kapcsolatban számos vita támadt, még nehezebben megy.

A szavazatokat még napokig számolhatják. A két elnökjelölt-aspiráns közül az lesz a győztes, aki 270 elektori szavazatot össze tud gyűjteni.

Az eddigi eredmények alapján inkább Joe Biden áll győzelemre, a demokrata elnökjelölt ugyanis 264, míg Donald Trump jelenleg 214 elektori szavazattal rendelkezik a Fox News előrejelzése alapján.

A csatatér államoknak számító Wisconsinban és Michiganben Biden győzött, ezzel igencsak megnehezítette Trump újraválasztási esélyeit. A rendkívül szoros eredmények alapján Wisconsinban Bidennek a szavazatok 49.57%-át sikerült megszereznie, míg Trumpnak a szavazatok 48.95%-át, a különbség mindössze 21 533 szavazat.

Noha Biden csupán karnyújtásnyira van a győzelemtől, Turmp a végsőkig küzd, és már jelezte, hogy újraszámlálást kér azokban a tagállamokban, ahol kevés lesz a voksok közti különbség.

Szerdán Trump kampánystábja pert indított a Michigani Állami Bíróságon, ugyanis azzal vádolják a demokrata választási bizottsági tagokat, hogy a republikánus megfigyelőket nem engedték hét méternél közelebb a szavazatszámlálókhoz, akik így nem tudták megfelelően végezni munkájukat.

Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere bejelentette, hogy problémák vannak a wisconsini szavazással is, ezért a szavazatok újraszámlálását kérik. „Wisconsinban számos megyében olyan szabálytalanságokról számoltak be, amelyek komoly kétségeket ébresztenek az eredmények érvényességével kapcsolatban. Az elnök a szavazatok újraszámlálást kéri, és ezt azonnal meg is fogjuk tenni” − mondta Stepien.

Pennsylvaniában, Georgiában, Észak-Karolinában és Nevadában még továbbra is tartanak a szavazat számolások. A levélben érkezett szavazatok összeszámlálása ugyanis államonként eltérő, van, ahol már a választás napja előtt elkezdik az összesítést, máshol csak az urnazárás után, így a szokásosnál nagyobb számú levélszavazatok számolása hosszabb ideig is eltarthat.

Pennsylvaniában egyébként lehet, hogy csak pénteken derül ki a végleges eredmény, de a jelenlegi állás alapján Trump áll nyerésre, csakúgy, mint Georgiában és Észak-Karolinában. Nevadában 75%-os feldolgozottság mellett 49.3% és 48.7% arányban Biden vezet. Donald Trump csupán abban bízhat, hogy a három csatatér államban, amiben vezet, azokat meg is nyeri, és valahogy Nevadában is az ő oldalára billen a szavazatok többsége.

komment
süti beállítások módosítása